Το παρασκήνιο της δημοπρασίας για τις συχνότητες των δικτύων 4ης γενιάς

Το παρασκήνιο της δημοπρασίας για τις συχνότητες των δικτύων 4ης γενιάς
Από αυτή τη δημοπρασία έφυγαν όλοι...ευχαριστημένοι: Το δημόσιο γιατί φούσκωσε το τίμημα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για να μαζέψει το πολυπόθητο ποσό των 380 εκατ. ευρώ, και οι εταιρείες γιατί κατάφεραν να συγκρατήσουν το τίμημα ελάχιστο πάνω από την τιμή αφετηρίας. 

Αν λοιπόν περίμενε κάποιος ότι η χθεσινή δημοπρασία θα έκριβε σκληρές μάχες πλειοδοσίας, οι εξελίξεις τον διέψευσαν. Κατά τη χθεσινή δημοπρασία των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος, που είναι κρίσιμο για την ανάπτυξης δικτύων τέταρτης γενιάς,στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το δημόσιο συγκέντρωσε μόλις 1,1 εκ Ευρώ περισσότερα από την τιμή εκκίνησης. Ειδικότερα συγκεντρώθηκαν 381,144 εκ Ευρώ έναντι της τιμής εκκίνησης για όλες τις συχνότητες 380 εκ Ευρώ.

Οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone, Wind δεν κονταροχτυπήθηκαν καθώς δεν είχαν ουσιαστικό λόγο αφού καλύπτονταν όλες από τις συχνότητες που διατέθηκαν ενώ ταυτόχρονα η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας θεωρήθηκε αλμυρή.
Και αυτό διότι με απόφαση του δημοσίου είχε διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα κατά 30% από αυτά που είχε προσδιορίσει ανεξάρτητος εκτιμητής που είχε ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ.
Μετά τη χθεσινή δημοπρασία οι εταιρίες κινητής κατέχουν έξι άδειες (από δύο η κάθε μια) στο φάσμα των 800 Mhz τρεις εκ των οποίων απέκτησαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού έναντι 51,5 εκ Ευρώ την κάθε μια που ήταν η τιμή εκκίνησης.
Επίσης απέκτησαν 18 άδειες στα 2,6 Mhz εκ των οποίων οι 14 είχαν τιμή εκκίνησης τα 4,7 εκ Ευρώ και τέσσερις τα 1,3 εκ Ευρώ.
Η Cosmote κατέβαλε το μεγαλύτερο ποσό εκ των τριών εταιριών και συγκεκριμένα 134,788 εκ Ευρώ παίρνοντας μεγαλύτερο αριθμό συχνοτήτων στο φάσμα των 2,6 Mhz.
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ