Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων
Τα νέα και οι ειδήσεις από τα πρωτοσέλιδα των εδημερίδων σήμερα (05/01/2016) 

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ψίχουλα οι νέες συντάξεις»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «πέφτουν δραματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης! Η εξίσωση με τον μέσο όρο των αποδοχών. Ένα ταμείο για όλους! Καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. 2.304 ευρώ η ανώτατη (από 2.773), μειώσεις 10% στο εφάπαξ, λιγότεροι δικαιούχοι στο ΕΚΑΣ, με αλλαγές τα κριτήρια χορήγησης!».

ΕΘΝΟΣ: «Οι κρυφοί κώδικες του Ασφαλιστικού»

Η εφημερίδα σημειώνει: «σαρωτικές αλλαγές στον υπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων, του εφάπαξ αλλά και των εισφορών επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στους αρχηγούς των κομμάτων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Η μεγάλη σφαγή των συντάξεων»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «για τους σημερινούς συνταξιούχους: οι περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα υπολογιστούν τώρα, θα «βαπτιστούν» προσωπική διαφορά και θα εφαρμοστούν από το 2018. Για τους νέους ασφαλισμένους: ψαλίδι έως και 15% με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αναλυτικοί πίνακες με τις συντάξεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τους τωρινούς μισθούς».

ΕΣΤΙΑ: «Το νέο πρόσωπο της Μέσης Ανατολής»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «ανακατατάξεις στον χάρτη της Μέσης Ανατολής προοιωνίζει η εντεινομένη ρήξις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, η οποία εξελίσσεται σε πραγματική αντιπαράθεση μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων.

Η ΑΥΓΗ: «Πρόταση διάσωσης συντάξεων και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος»

Σύμφωνα με την εφημερίδα : «καμία περικοπή στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις. Εγγυημένη εθνική σύνταξη 384 ευρώ για όλους στα 67. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων 360 ευρώ».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Οι νέοι συνταξιούχοι πληρώνουν τα σπασμένα»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «δεν μειώνονται τα καταβαλλόμενα ποσά, ωστόσο λιγότερα θα εισπράττουν όσοι βγουν στη σύνταξη μετά την 1/1/2016. Οι αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με τους αγρότες, θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω της ασφαλιστικής εισφοράς 20%, η οποία προτείνεται».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Προσαρμογή- σοκ στο ασφαλιστικό»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «μόνη στη δίνη του ασφαλιστικού καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση, καθώς οι χθεσινές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς απέβησαν άκαρπες, με την κυβερνητική πρόταση, που συνιστά «προσαρμογή-σοκ», να συναντά ήδη και τις σοβαρές ενστάσεις της τρόικας».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Έγκλημα διαρκείας και κοροϊδία το σχέδιο της κυβέρνησης»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «η «κοροϊδία» της κυβέρνησης δεν πρέπει να πιάσει τόπο. Η νέα επίθεση θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με τη μαζική εργατική – λαϊκή απάντηση. Να μη χαθεί ούτε λεπτό!».

ΤΑ ΝΕΑ: «Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της τρόικας»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «ενώπιον ισχυρών πιέσεων των δανειστών για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε χθες στα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση για το Ασφαλιστικό. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναζητήσει συμμαχίες με ευρωπαϊκά ταξίδια, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια προσέγγισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

KONTRA NEWS: «Τσακώθηκαν στη μοιρασιά και κλείδωσαν στο χρηματοκιβώτιο τα 15.000.000 από μίζες»

Η εφημερίδα γράφει ότι «ο Άκης έγραφε στο ημερολόγιό του όλα όσα έκλεβε με κάθε λεπτομέρεια και έτσι τον έπιασαν οι εισαγγελείς τα πράσα και οι άλλοι, όσοι έχουν μείνει ακόμη έξω από τον Κορυδαλλό, φαίνεται πως τσακώθηκαν μεταξύ τους στη μοιρασιά και έτσι κλείδωσαν στο χρηματοκιβώτιο του ΠΑΣΟΚ την τελευταία φουρνιά από τις μίζες».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Ολική ανατροπή στις συντάξεις»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «μεσοσταθμικές μειώσεις έως 15% στις νέες συντάξεις. Γλιτώνουν έως το 2018 οι παλαιοί συνταξιούχοι. Σοκ για τους αγρότες, αυξάνονται έως 40% οι εισφορές. Στο ΙΚΑ όλοι οι ασφαλισμένοι, «ψαλίδι» στο εφάπαξ. «Όχι» στο σχέδιο από το σύνολο της αντιπολίτευσης»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Διπλό ψαλίδι στις συντάξεις»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «σαρωτικές ανατροπές σε ό,τι γνωρίζαμε από τη Μεταπολίτευση μέχρι χθες στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας επιφέρει το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, καθώς αλλάζει τα πάντα».