Στην Αθήνα σήμερα οι θεσμοί για την αξιολόγηση των μέτρων

Στην Αθήνα σήμερα οι θεσμοί για την αξιολόγηση των μέτρων
Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο καθώς στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών για να εξετάσουν το κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα πρώτα προαπαιτούμενα, ώστε να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.


Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), θα έχουν επαφές με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ή τον Δεκέμβριο το αργότερο, για την επίσημη αξιολόγηση της οικονομίας.

Κομβικό σημείο είναι και η συνεδρίαση- μέσω τηλεδιάσκεψης- του Euro Working Group αύριο Τετάρτη, το οποίο αφενός θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και αφετέρου αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών θα μπουν, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, με επίκεντρο την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία, τα κλειστά επαγγέλματα και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Μεγάλο πονοκέφαλο όμως προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν έως τις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευτεί και το υπόλοιπο ποσό που θα επιτρέψει το άνοιγμα της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τι περιλαμβάνει δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

1. Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού:
- στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις
- αύξηση εισφορών ΟΓΑ
- νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ
- κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων

2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ

3. Κατάργηση ΕΚΑΣ - Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους

4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους - Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς

5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια

6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%

7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο - Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πότε θα γίνει εκταμίευση της δόσης 2 δις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την Τετάρτη έχει συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) όπου θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για να ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ.

Ωστόσο αξιωματούχοι της ΕΕ έλεγαν στο Bloomberg πως η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη εβδομάδα έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το νέο πρόγραμμα διάσωσης, αν και η κυβέρνηση έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει για να το επιτύχει.