Ευρήματα «σοκ» του ΓΛΚ: Φαντάσματα 404 οργανισμοί του Δημοσίου

Ευρήματα «σοκ» του ΓΛΚ: Φαντάσματα 404 οργανισμοί του Δημοσίου
Σε καθεστώς αδιαφάνειας λειτουργούν 404 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την κεντρική διοίκηση να αγνοεί τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων τους αλλά και το σύνολο των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος»στο παρελθόν έχουν τεθεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την καταγραφή τους τα οποία έχουν παραβιάσει οι διοικήσεις ενώ παράλληλα δεν πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών όπως ισχύει για το σύνολο των υπαλλήλων του στενούς και ευρύτερου δημόσιου τομέα με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστός ούτε ο αριθμός των εργαζομένων ούτε το ύψος των αποδοχών τους.

Υπενθυμίζεται ότι η απογραφή των φορέων και η καταβολή των αποδοχών του συνόλου των υπαλλήλων στο Δημόσιο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας από το 2011.

Παράλληλα ο αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης σε χθεσινή ενημέρωση που πραγματοποίησε στους δημοσιογράφους γνωστοποίησε ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 5.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι με «κρυφές» τροπολογίες σε διάφορα νομοσχέδια έχουν συνδέσει τον μισθό τους με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου οι οποίες φτάνουν τα 2.800 ευρώ «καθαρά» σήμερα καταπατώντας κάθε προσπάθεια να επιβληθεί ενιαίο μισθολόγιο στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το Έθνος που επικαλείται τα αποτελέσματα των ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους ειδικών επιστημονικών κατηγοριών σε ΝΠΙΔ – για παράδειγμα ένας σημαντικός αριθμός αφορά την ΔΕΗ- οι οποίοι στην πάροδο των ετών και σε αγαστή συνεργασία με διοικήσεις οργανισμών και πολιτικές ηγεσίες των αρμοδίων υπουργείων κατάφεραν να νομοθετηθεί το πλαφόν στις αποδοχές τους να φτάνει την αμοιβή του γενικού γραμματέα ενός υπουργείου ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας στο Δημόσιο.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους λόγω των μειώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στις αποδοχές των γενικών γραμματέων από το 2010 μέχρι σήμερα.