Να τι συνέβη σε άλλες χώρες που χρεοκόπησαν στο παρελθόν (Διαγράμματα)

Να τι συνέβη σε άλλες χώρες που χρεοκόπησαν στο παρελθόν (Διαγράμματα)
Ορισμένα παραδείγματα χωρών που αναγκάστηκαν να φτάσουν ως το ακραίο στάδιο της χρεοκοπίας μας παραθέτει σε αναλυτικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ηιστορία προηγούμενων οικονομικών κατακλυσμών δείχνει ότι οι αλλαγές στις αξίες των νομισμάτων μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδες διαφυγής που γρήγορα, αν και όχι ανώδυνα, θα ανακουφίσουν την πίεση σε μια οικονομία. Η μαζική υποτίμηση επέτρεψε στις χώρες που χρεοκόπησαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεφύγουν πιο γρήγορα από το χείλος του γκρεμού.

Στα διαγράμματα που ακολουθούν, το Bloomberg συγκρίνει τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες (πριν και μετά) σε τέσσερις οικονομικές διαταραχές του παρελθόντος που προκάλεσαν κύματα ανησυχίας και πανικού στις αγορές.

Η πρώτη έχει να κάνει με τη Ρωσία του 1998, η δεύτερη με την Αργεντινή το 2001, η τρίτη με τις ΗΠΑ κατά την περίοδο της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008 και η τελευταία έχει να κάνει με την Ελλάδα του 2012, οπότε και έγινε η αναδιάρθρωση χρέους.

Από αυτές τις περιπτώσεις συνάγεται το συμπέρασμα πως οι χρεοκοπίες «τιμώρησαν» τα εθνικά νομίσματα της Ρωσίας και της Αργεντινής.

diagramma 1

Για το δολάριο, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα, ενώ το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της Ελλάδας.

diagramma 2

Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται τι συνέβη στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Για τη Ρωσία και τη Αργεντινή ήταν ένα «θείο δώρο» καθώς επέτρεψαν σύντομα σε αύξηση. Η ανάκαμψη ήρθε πιο αργά στις ΗΠΑ που αν και στο έδαφος συνέβη η μεγαλύτερη εταιρική πτώχευση, δεν χρεοκόπησε στο δημόσιο χρέος της. Και στην Ελλάδα, η ανάκαμψη άργησε να φανεί.

diagramma 3

Τα ποσοστά ανεργίας στην Αργεντινή και τη Ρωσία έδειξαν, επίσης, σαφή σημεία καμπής προς το καλύτερο, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ και την Ελλάδα υπήρξε μια αργή βελτίωση.

diagramma 4

Αυτό όμως που ξεχωρίζει την τύχη της Ελλάδας από αυτή της Αργεντινής και της Ρωσίας είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να επωφεληθεί από την τεράστια υποτίμηση πριν την έξοδο από το ευρώ, κάτι που οι αξιωματούχοι της ζώνης έχουν αποκλείσει.

«Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι η στάση πληρωμών στο χρέος χωρίς να υπάρχει επακόλουθη υποτίμηση μπορεί να αγοράσει λίγο χρόνο αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα ανάπτυξης που έχε η χώρα. Εάν χρεοκοπήσει και παραμείνει στο ευρώ, η πιθανότητα της υποτίμησης δεν θα υπάρχει, άρα ούτε και η ανάκαμψη της ανάπτυξης. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό», τονίζει ο Τζορτζ Μάγκνους, ανώτερο οικονομικό σύμβουλο της UBS Group AG.