Το 90% των Ευρωπαίων θέλουν να εξακολουθήσει η ΕΕ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια

Το 90% των Ευρωπαίων θέλουν να εξακολουθήσει η ΕΕ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια
Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΕ και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό παρά την οικονομική κρίση.

Εννέα στους δέκα πολίτες (90 %) πιστεύουν ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012. Περίπου το ίδιο ποσοστό, 85%, τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας παρά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα από τα βασικά πορίσματα της πλέον πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων δίνει ελπίδα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που χρειάζονται βοήθεια για την επιβίωσή τους εν μέσω συγκρούσεων, εκτοπισμών ή φυσικών καταστροφών. Είμαι υπερήφανος για την ισχυρή στήριξη που επιδεικνύουν οι πολίτες μας στο ανθρωπιστικό έργο της Ευρώπης: αυτό αποτελεί κίνητρο για την Ένωση να συνεχίσει να εργάζεται για το καλό στον ολοένα πιο πολύπλοκο κόσμο μας», δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Οι πολίτες της ΕΕ δείχνουν ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ανθρωπιστική δράση της ΕΕ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 76% των πολιτών έχουν γενικές γνώσεις για το έργο της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα (σε σύγκριση με το 68% το 2012). Παρατηρείται επίσης ισχυρή ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ειδικές δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων, όπως η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Οι Ευρωπαίοι επέλεξαν το διαδίκτυο ως προτιμώμενη πηγή ενημέρωσης για την ανθρωπιστική βοήθεια, και ακολουθούν η τηλεόραση και ο Τύπος.

Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (84%) υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίος εθελοντές συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές δράσεις σε όλον τον κόσμο. Οι πρώτοι εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ συμμετέχουν ήδη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σε διάφορα πιλοτικά σχέδια. Η ΕΕ στο σύνολό της — δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τα κράτη μέλη — αποτελούν τον μεγαλύτερο χορηγό ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει βοήθεια ζωτικής σημασίας σε όλον τον κόσμο. Η βοήθεια αυτή παρέχεται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ΜΚΟ και διεθνείς οργανώσεις, όπως ο Ερυθρός Σταυρός. Η ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ανθρωπιστική βοήθεια (434) πραγματοποιήθηκε στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 21 έως τις 30 Μαρτίου 2015. Περίπου 28.082 άτομα συμμετείχαν σε προσωπικές συνεντεύξεις και διατύπωσαν στις απόψεις τους για την ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ