Bloomberg: Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού για τον Αλ. Τσίπρα

Bloomberg: Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού για τον Αλ. Τσίπρα
Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι ο Τσίπρας είναι αναγκασμένος να ανοίξει τα χαρτιά του μετά από μήνες «διπλωματικής πολιτικής στο όριο» με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, καθώς συνεχίζεται η εκροή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν εχέγγυα της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για την άντληση όλο και περισσότερης έκτακτης ρευστότητας κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ορισμένων οικονομολόγων, αυτό το μέσο υποστήριξης θα εξαντληθεί σε τρεις εβδομάδες, εξαναγκάζοντας τις τράπεζες σε πτώχευση.

Η JPMorgan Chase προειδοποίησε με έκθεσή της τους πελάτες της ότι «η στιγμή που τα εχέγγυα θα εξαντληθούν μπορεί να είναι αρκετά κοντά, αναφέρει το Bloomberg.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα που μέχρι τις 14 Μαΐου δήλωσε ότι δεν θα συμβιβαστεί σε κανένα από τα βασικά αιτήματα της Κυβέρνησής του. Ενώ οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εάν θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει το κούρεμα στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας» τονίζει στη συνέχεια το Bloomberg, αναφέροντας ότι αυτό ίσως προκαλέσει νέο γύρο εκροών καταθέσεων και τελικά «αναγκάσει» τον Τσίπρα σε συμφωνία.

Την προηγούμενη εβδομάδα το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Υβ Μερχ, είχε τονίζει πως: «Είμαστε κοντά στο φινάλε. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ».

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η άποψή του δεν απέχει από την πραγματικότητα: μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει 80 δισεκατομμύρια μέσω του ELA, ενώ σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει το θέμα, η γραμμή ζωής τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει το Bloomberg. Αυτά τα χρήματα θα φτάσουν μέχρι τον Ιούνιο, με την ΕΚΤ να ανεβάζει τη βοήθεια περίπου κατά 2 δισεκατομμύρια κάθε εβδομάδα.

Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει, όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το κούρεμα των ελληνικών εξασφαλίσεων, σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια πλήρη διακοπή των συνομιλιών ή αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει μια δόση, αναφέρει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος για να προσφέρει πως ακόμη και η συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου, θα μπορούσε από μόνη της να επιταχύνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.