Καταιγισμός δημοσιευμάτων με επίκεντρο τις προτάσεις Βαρουφάκη για το χρέος

Καταιγισμός δημοσιευμάτων με επίκεντρο τις προτάσεις Βαρουφάκη για το χρέος
Μπαράζ γερμανικών δημοσιευμάτων φέρνουν στο επίκεντρο τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον ευρωπαϊκό αντίλογο. Η διαφοροποίηση των αναλύσεων και των ρεπορτάζ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες έχει να κάνει με το γεγονός πως πλέον πυκνώνουν οι φωνές ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων – πρωτίστως των Γερμανών – και της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Στην πλειονότητά τους τα γερνανικά ΜΜΕ επικεντρώνονται στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους αντί για “κούρεμα”.

FAZ.Αρχής γενομένης από την FAZ που περιγράφει αρχικώς τη συνέντευξη του έλληνα υπουργού Οικονομικών στους FT, για να στηρίξει τον τίτλο της : «με ποιον τρόπο θέλει η Αθήνα να λύσει τη διαμάχη για το χρέος». Για πρώτη φορά, σημειώνει η FAZ, η νέα ελληνική κυβέρνηση δίνει στοιχεία για τις προθέσεις της και αυτές βασίζονται «σε νέου είδους χρεόγραφα και υψηλότερα φορολογικά έσοδα». Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του στους FT, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα στοχεύει σε ένα "νέο συμβόλαιο" με τους δανειστές της.

Αναφέροντας εκτενώς τις προτάσεις του υπουργού για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και ομόλογα «χωρίς ημερομηνία λήξης», η γερμανική εφημερίδα εστιάζει στην προφανή – όπως τη χαρακτηρίζει – πρόθεση της Αθήνας να αποφύγει τη χρήση του όρου “κούρεμα”, αφού αναγνωρίζει πως κάτι τέτοιο “δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό στην Ευρώπη”. Υπογραμμίζει μάλιστα τη διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί, από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πως η Αθήνα «θα χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί ευφημισμούς».

Spiegel.Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Spiegel, που τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ: «Πώς θέλει η Ελλάδα να λύσει τη διαμάχη για το χρέος». Οι συντάκτες του περιοδικού θεωρούν πως ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε επαρκείς ενδείξεις για τις προθέσεις του σχετικά με το χρέος που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές. «Αναδιάρθρωση αντί για κούρεμα» γράφει το περιοδικό, υποστηρίζοντας όμως πως «ο Έλληνας υπουργός απέφυγε το πιεστικότερο πρόβλημα, τα έντοκα γραμμάτια σε ιδιώτες πιστωτές που ωριμάζουν σύντομα».

Berliner Zeitung.«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».

Frankfurter Rundschau.«Το παραμύθι της βοήθειας» επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau το οποίο αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς την Ελλάδα.

Sueddeutsche Zeitung.«Η Αθήνα παίρνει αποστάσεις από το κούρεμα» γράφει με τη σειρά της και η Sueddeutsche Zeitung, που αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση «παρουσιάζει πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις της για το χρέος». Οι συντάκτες της εφημερίδας εστιάζουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εμφανή προσπάθεια της Αθήυνας να «αποφευχθεί πάση θυσία η χρήση του όρου του κουρέματος».

Deutsche Welle.Στο ίδιο μήκος και η αναφορά της Deutsche Welle: «Η Αθήνα θέλει να παρακάμψει το κούρεμα», που επίσης αναφέρει ότι «μετά από φωνές και κατευνασμούς, τώρα ακούγονται και συγκεκριμένες προτάσεις».

Welt.Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ο νέος πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία. «Ο Τσίπρας πήγε τη Δευτέρα στην Κύπρο, σήμερα στην Ιταλία συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: τη Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».

Διεθνή ΜΜΕ

Εντύπωση προκαλεί και η κάλυψη των ειδήσεων αναφορικά με την Ελλάδα από την ηλεκτρονική έκδοση του Guardian. Η ιστοσελίδα του Guardian έχει συνεχή ενημέρωση και κάλυψη για τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού του των Οικονομικών ανά την Ευρώπη καθώς και για τις αντιδράσεις των αγορών. Επί της ουσίας γράφει πως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πρόθεσή της να ελαφρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας και έχει στο επίκεντρο του ρεπορτάζ τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής του συνάντησης με στελέχη στο Σίτι του Λονδίνου, πως η Ελλάδα “ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει όλα τα 'οικονομικά εργαλεία' που έχει στη διάθεσή της”, υπονοώντας σαφώς την πρότασή του για ανταλλαγή χρέους επί της βάσει της ανάπτυξης...

Την ίδια ώρα, τις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times. Που τονίζει μεταξύ άλλων ότι την πορεία της Ελλάδος θα καθορίσει εν πολλοίς και η απόφαση της ΕΚΤ για την περαιτέρω στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ