Στάση αναμονής τηρεί η γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Ο λόγος για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, όπου προτιμητέος επενδυτής αναδείχτηκε η κοινοπραξία των εταιριών Fraport - Κοπελούζος.
Αν και η σύμβαση δεν έχει καν πάει στην Βουλή, η νέα κυβέρνηση έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει ο διαγωνισμός.
Από την πλευρά της ο γερμανικός Ομιλος Fraport τηρεί στάση αναμονής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, αυτή που πλήττεται άμεσα από τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η Fraport. Μόλις πριν από δύο μήνες η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων γνωστοποίησε ότι θα αναλάβει τη διαχείριση 14 ελληνικών αερολιμένων έναντι 1,2 δις ευρώ και για μία περίοδο 40 ετών. Η συμφωνία επρόκειτο να κλείσει μέχρι το προσεχές φθινόπωρο. Η Fraport κρατά προς το παρόν στάση αναμονής και εμφανίζεται αισιόδοξη.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επεκτείνει αυτήν την τόσο σημαντική για τη χώρα τουριστική υποδομή», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας.
Ως γνωστόν, η γερμανική Fraport, με τον όμιλο Κοπελούζου, προσέφεραν πάνω από 2,1 δισ. ευρώ για την απόκτηση της 40ετούς διάρκειας σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ θα καταβληθούν εφάπαξ, και τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των 40 ετών.
Συγκεκριμένα, το εφάπαξ τίμημα ανέρχεται σε 1.234 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα ανέρχεται στα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως από τον πληθωρισμό. Παράλληλα, η κοινοπραξία Fraport-Slentel ανέλαβε τη δέσμευση για την υλοποίηση επενδύσεων στα 14 αεροδρόμια, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 330 εκατ. ευρώ θα γίνουν μέσα στην πρώτη τετραετία.
Πάντως ο νέος Υπουργός Μεταφορών Γ. Σταθάκης έχει δηλώσει ότι η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων δεν θα προχωρήσει.
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ η σύμβαση για τα αεροδρόμια προβλέπει τον διπλασιασμό της τιμής του εισιτηρίου, αυξάνοντας έτσι το κόστος μετακίνησης για τους έλληνες πολίτες αλλά και πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι στην πλειοψηφία τους κερδοφόρα και σε θέση να αποζημιώνουν όσα από αυτά είναι ελλειμματικά. Άρα δεν επιβαρύνουν με κανένα τρόπο τα δημόσια ταμεία.