Η χώρα σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου –αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας -Γκρεμίζεται το χρηματιστήριο

Η χώρα σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου –αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας -Γκρεμίζεται το χρηματιστήριο
Με την ολοκλήρωση, χωρίς αποτέλεσμα, και της 3ης ψηφοφορίας, η χώρα μπαίνει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο.

Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, άμεση συνταγματική αναθεώρηση και προκήρυξη εκλογών ακόμη και μέσα στο 2015 δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Η Βουλή έμεινε μακριά από τον στον στόχο των «180» κάτι που σημαίνει ότι η χώρα πηγαίνει σε εκλογές.

Υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές (όπως και στην πρώτη ψηφοφορία) ενώ το «παρών» -με ονοματεπώνυμο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- ακούστηκε 132 φορές. Δηλαδή επαναλήφθηκε το αποτέλεσμα του 2ου γύρου χωρίς καμία διαφορά. Το «παρών» ακούστηκε από σειρά βουλευτών στους οποίους η κυβερνητική πλειοψηφία είχε εστιάσει τις ελπίδες της για αναστροφή της στάσης. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν επέλεξαν να «προβοκάρουν» τη διαδικασία –το σχετικό σενάριο είχε κυκλοφορήσει προ ημερών- και ψήφισαν παρόν. Την ίδια στάση τήρησαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η Νίκη Φούντα ψήφισε «παρών» όπως και ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Βύρων Πολύδωρας όπως και ο Γ. Πανούσης από την Δημοκρατική Αριστερά. Ίδια στάση και από τη Ραχήλ Μακρή αλλά και τη Μαρία Ρεπούση. Ήδη από τα μέσα της ψηφοφορίας φάνηκε ότι το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί από αυτό του 2ου γύρου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί από νωρίς στο χρηματιστήριο το οποίο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας έφτασε να υποχωρεί ακόμη και κατά 10% (σ.σ στις 12:25 ο δείκτης ήταν στις 768,49 μονάδες υποχωρώντας κατά 9,89%). Η απόδοση του 10ετούς διαμορφωνόταν στο 8,56%.

Μετά την λήξη της 3ης ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε:

«Κάναμε ότι μπορούσαμε για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι εκλογές οι οποίες περικλείουν κινδύνους και δεν τις θέλει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οι περισσότεροι βουλευτές άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους και του εθνικού συμφέροντος. Δυστυχώς μία μειοψηφία 132 βουλευτών στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή σέρνουν τη χώρα σε εκλογές. Όσοι καταψήφισαν φέρουν την ευθύνη των εκλογών. Ό,τι δεν έκανε η Βουλή είναι ώρα να το κάνει ο ελληνικός λαός: να διώξει την αβεβαιότητα και να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια ολοκληρωτικά. Καταφέραμε πολλά σε αυτά τα χρόνια. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του και να γυρίσουμε στα ελλειμμάτα»

Και πρόσθεσε:

«Αύριο θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε η προκήρυξη των εκλογών να γίνει το συντομότερο δυνατό, στις 25 Ιανουαρίου. Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της χώρας. Φθάσαμε πολύ κοντά στην ασφαλή έξοδο από την κρίση. Ούτε οι θυσίες ούτε η ανάκαμψη, που έχει αρχίσει, θα ματαιωθούν. Κανείς δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Στις τέσσερις εβδομάδες θα μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για το πόσο κοντά είμαστε στην έξοδο από την κρίση. Αλήθεια και ευθύνη, όχι συκοφαντίες, ψέμματα, λαϊκισμός και πυροτεχνήματα, όχι εκλογικοί εκβιασμοί».

Διαβάστε επίσης:Τι προβλέπεται μετά την αποτυχία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας