Τι προβλέπεται μετά την αποτυχία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Τι προβλέπεται μετά την αποτυχία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
Σε εκλογές βαδίζει πλέον η χώρα, καθώς κατά την τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα που προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη, από το Σύνταγμα, πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 θετικών ψήφων.

Έτσι σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εντός δέκα ημερών, να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών.

Πρώτο μέλημα της νέας Ολομέλειας μετά την ορκωμοσία της, θα είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας - αρχικά με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με πλειοψηφία 151 βουλευτών (δεύτερη ψηφοφορία), ή σχετική πλειοψηφία (τρίτη ψηφοφορία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ