Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί: Τι να προσέξετε αν φύγετε από το σπίτι σας για τις γιορτές

Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί: Τι να προσέξετε αν φύγετε από το σπίτι σας για τις γιορτές
Αν αποφασίσατε να φύγετε για τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει προηγουμένως να φροντίσετε ορισμένα πράγματα προκειμένου να κρατήσετε όσο μπορείτε τους κλέφτες μακρυά από το σπίτι σας. Το βασικότερο που πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι ότι οι διαρρήκτες και οι κλέφτες δεν κάνουν γιορτές, ούτε πάνε διακοπές.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Αστυνομία μας εφιστά την προσοχή και μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στην περίπτωση που έχουμε κανονίσει περάσουμε τις γιορτές μακρυά από το σπίτι μας.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι πολίτες που θα φύγουν από το σπίτι τους, πρέπει να έχουν φροντίσει πρώτα για τα εξής:

Τι να προσέξετε φεύγοντας από το σπίτι:

1. Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

2. Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

3. Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

4. Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

5. Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

6. Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

7. Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

8. Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

9. Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το «100» ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

10. Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το «100» ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι

11. Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

12. Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

13. Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

14. Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

15. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ' αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

16. Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ' αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

17. Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Τι να προσέξετε στη διασκέδαση:

Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.