Ποιοι Έλληνες επένδυσαν 2,7 δισ ευρώ σε Ρουμανία και Αλβανία

 Ποιοι Έλληνες επένδυσαν 2,7 δισ ευρώ σε Ρουμανία και Αλβανία
Πάνω από 2,7 δις ευρώ επένδυσαν το 2013 οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Ρουμανία και την Αλβανία.


Ειδικότερα, περισσότερα από 1,08 δισ. ευρώ επένδυσαν πέρυσι οι Έλληνες στην Αλβανία. Τα κεφάλαια στο μεγαλύτερό τους μέρος κατευθύνθηκαν στον τομέα των ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών και του τομέα των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Σε ότι αφορά τη Ρουμανία το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι 5.790 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα ανήλθε στα 1,688 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο από τις επενδύσεις 1,673 δισ. ευρώ που πραγματοποίησαν το 2012 οι 5.467 επιχειρήσεις. Το ελληνικό μερίδιο στις συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις της Ρουμανία ανέρχονταν σε 4,76% στα τέλη του 2013, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ΑΞΕ μετά την Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Κύπρο.

Ειδικότερα το2013 και εν μέσω κρίσης ιδρύθηκαν 323 νέες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Εγγραφής Εμπορικών Εταιρειών της Ρουμανίας (ONRC) εντός του 2013 και παρά την κρίση, ιδρύθηκαν 323 νέες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία. Με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου, οι ενεργές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων - με ελληνική συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο τουλάχιστον 20% - ανέρχονταν στα τέλη 2013 σε 1.250 περίπου και οι οποίες απασχολούν περί τους 35.000 εργαζόμενους.

Οι ελληνικές επενδύσεις, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι ιδιαίτερα ορατές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (Romtelecom, Cosmote), καθώς και στον τραπεζικό τομέα (Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Ate Bank).

Σημαντική είναι η ελληνική επενδυτική παρουσία στους τομείς παραγωγής τροφίμων και ποτών (Coca-Cola HBC, Olympos Dairy, Ifantis, Chipita, KB Karamolegos, Valvis Holding, Best foods, Alexandrion Group, Elmas κ.ά.), στον τομέα χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου και δικτύων διανομής (Genco Trade, Elgeka Ferfelis, Marinopoulos Group, Sarantis, Jumbo, Folie Folie, Oxette, BSB κ.ά.), στον τομέα της παραγωγής προϊόντων από σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα (ICME-ECAB, Alumil, Etem, Sideromκ.ά.),την υαλουργία (STIROM), στον τομέα δομικών υλικών (Black Sea Suppliers, Isomat, Atlas Corporation κ.ά.) καθώς και στον τομέα υπηρεσιών υγείας και ιατρικών μηχανημάτων (Medsana, Sofmedica, Euromedics, Cytοgenomic Med. Lab., Imedica, Athena Hospital κ.ά.) στον τομέα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της κτηνοτροφίας (FATROM, Ellada,κ.α.), των υπηρεσιών συμβούλων και υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις (ICAP, EY, TPG Group, Euroconsultants, νομικά γραφεία Rokkas, E. Navridis, Drakopoulos, LCK, κ.ά.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ