Κρουαζιερόπλοια: Θαλασσινές πολιτείες που ταξιδεύουν

 Κρουαζιερόπλοια: Θαλασσινές πολιτείες που ταξιδεύουν
Το χαρακτηριστικό τους είναι πως γνωρίζουν κάθε τόσο κι άλλο τόπο, ενώ η ζωή μέσα σ’ αυτά κυλάει με τις συνήθειες ενός ανθρώπου που κατοικεί σε ένα οικισμό που ταξιδεύει. Ο άνθρωπος της κρουαζιέρας ζει ως ένα βαθμό την περιπέτεια του Οδυσσέα, όπως την περιγράφει με πέντε λέξεις ο Όμηρος: «Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω». (Γνώρισε πολλών ανθρώπων πόλεις και έμαθε τη σκέψη τους).


Μόνο που αυτοί εδώ οι θαλασσινοί ταξιδιώτες έχουν ένα στόχο ακόμη, που μπορεί να είναι και ο κυρίαρχος για πολλούς. Όσα μερόνυχτα περάσουν πάνω στο πλοίο θέλουν να περνούν καλά και να διασκεδάζουν.
Οι σχεδιαστές μιας κρουαζιέρας προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όσο γίνεται καλύτερα αυτούς τους δυο στόχους. Να βρουν τόπους με ενδιαφέρον, για να προσεγγίσει το πλοίο και να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα μέσα στο πλοίο, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της διασκέδασης των επιβατών.
Ζήσαμε και εμείς την ομορφιά της κρουαζιέρας με το πλοίο Luis Cristal, της εταιρείας Luis και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία μας. Σημειώνουμε ότι τα πακέτα για μία τριήμερη απόδραση στο Αιγαίο (αναχώρηση Παρασκευή πρωί, επιστροφή Δευτέρα πρωί) ξεκινούν από τα 161 ευρώ το άτομο και στην τιμή περιλαμβάνεται πλήρης διατροφή, πρόγραμμα ψυχαγωγίας και ποτά. Οι εκδρομές πληρώνονται εξτρά.
Η άσκηση με τα σωσίβια στα καταστρώματα του πλοίου, σαλπάροντας από το λιμάνι του Πειραιά είναι και η πρώτη γνωριμία των ανθρώπων αυτού του πλωτού χωριού μεταξύ τους, σε μια διαδικασία, που έχει εκτός από τον πρακτικό της χαρακτήρα και αρκετό χαβαλέ με τα σωσίβια.
Όταν τελειώσει το δρώμενο, το πλοίο έχει ανοιχτεί στο Σαρωνικό με πλώρη για το πρώτο νησί που είναι στο πρόγραμμα, τη Μύκονο.
Τόπος διεθνής, όπως και ο πληθυσμός που ανακατώνεται στα καταστρώματα του πλοίου, αποζητώντας ο καθένας κάποια δικά του ενδιαφέροντα, αλλά και με ένα κοινό τόπο να περάσουν όλοι καλά και να έχουν καλές αναμνήσεις μαζί με τις φωτογραφίες.
Καταλαβαίνω πως η Μύκονος έχει για όλους ενδιαφέρον, και καθένας προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει στα σοκάκια της τον παγκόσμιο μύθο που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Όσο και να λένε πολλοί ότι υπάρχουν κι άλλοι τόποι σαν τη Μύκονο, η πραγματικότητα είναι πως η Μύκονος ήταν μοναδική από τη δεκαετία του 1950, όταν άρχισε να μπαίνει στα πλάνα του τουρισμού και εξακολουθεί να κρατά με πολλούς τρόπους αυτή της τη μοναδικότητα.
Η χώρα της είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα μέσα στο φως που εκπέμπει ο Απόλλωνας από τη γειτονική Δήλο.
Κι ύστερα, είναι η ζωή της, πολυσχιδής, πολυπρόσωπη, Δαιδαλική, Διονυσιακή εν πολλοίς, εν κυμβάλοις, κραιπάλες και αλαλαγμούς.
Η Μύκονος έχει οικειοποιηθεί τη ζωή της ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής Δήλου, με νυκτέλια χλιδή, αρώματα και ευωχίες.
Τα δρομάκια της χώρας είναι λαβύρινθοι με πανάκριβες φίρμες στα μαγαζιά τους και με ένα κόσμο να ρέει διαρκώς, σαν ασταμάτητο ποτάμι.
Μεσάνυχτα ακριβώς, το πλοίο λύνει κάβους από Μύκονο και βάζει πλώρη για Κουσάντασι. Το πρωινό ξύπνημα βρίσκει τους κατοίκους του να περιεργάζονται το μικρό κάστρο στο νησάκι των πουλιών, δίπλα στις δέστρες του πλοίου. Κουσάντασι σημαίνει «νησί των πουλιών».
Οι επιλογές είναι δύο: Μισή μέρα στο Κουσάντασι, με βόλτες στο σκεπαστό παζάρι, όπου υπάρχουν λογής πράγματα, αξιόλογα και μη, όπως αξιόλογα χαλιά, παλιά κοσμήματα και πολλά ρούχα-μαϊμού. Ωστόσο, η περιπλάνηση στο παζάρι έχει μια μαγεία.
Η άλλη επιλογή είναι η Έφεσος. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στην Τουρκία. Μια από τις πόλεις της αιωνιότητας. Ένας εντυπωσιακός, μαρμαρόστρωτος στο μεγαλύτερο μήκος του αρχαίος δρόμος, που αλλάζει διαρκώς ονόματα διατρέχει το κέντρο αυτής της αιώνιας πόλης. Ιερά Οδός στην αρχή (πραγματική ονομασία), οδός Κουρήτων στη συνέχεια (συμβατικό όνομα) και μετά Μαρμάρινη Οδός (συμβατική και αυτή η ονομασία). Εντυπωσιακή διαδρομή στην καρδιά της πόλης των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων. Οι προηγούμενες ζωές της πόλης δεν υπάρχουν στο σημερινό αρχαιολογικό της πλάνο, αν και η ζωή της αρχίζει από τα Νεολιθικά χρόνια και ταυτίζεται με την πόλη Apasha (από τα αρχεία των βασιλέων των Χετταίων), πρωτεύουσα του βασιλείου των Azrawa, προς το τέλος του 14ου αιώνα προ Χριστού.
Το μεσημέρι το κρουαζιερόπλοιο αποπλέει από το Κουσάντασι με προορισμό το λιμάνι της Σάμου, το Βαθύ. Ούτε τρεις ώρες ταξίδι καλά-καλά. Ένα καινούριο λιμάνι για τη Luis, που δοκιμάζει καινούριες εμπειρίες στο Αιγαίο, με ένα λίγο μικρότερο πλοίο, το Luis Cristal, ικανό να προσεγγίζει σε τέτοια λιμάνια.
Αποβίβαση στο Βαθύ, με δυο επιλογές: παραμονή στο Βαθύ και εξερεύνηση της πόλης ή εκδρομή με λεωφορείο στο αρχαίο λιμάνι της Σάμου, το Πυθαγόρειο (μόλις 12 χιλιόμετρα από το Βαθύ). Η ζωή σ’ αυτή την πολύ όμορφη πατρίδα του Πυθαγόρα είναι οργανωμένη γύρω από το γραφικό λιμάνι της, με έντονη τουριστική ζωή.
Από τη Σάμο, το πλοίο βάζει πλώρη για ένα ακόμη καινούριο προορισμό, που είναι η Μήλος και τα ξημερώματα της άλλης μέρας το Luis Cristal είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο του Αδάμαντα. Η αποβίβαση γίνεται με πλωτά μέσα του πλοίου μέχρι το λιμάνι. Από το μόλο του Αδάμαντα αρχίζει μια άλλη εντυπωσιακή θαλασσινή περιπέτεια με τον περίπλου του νησιού. Οι ακτές της Μήλου είναι μοναδικές. Δημιουργήματα του ηφαιστείου, ξεδιπλώνουν καταπληκτικές εικόνες, με σπηλιές (στη Συκιά) και σχηματισμούς μοναδικούς από λευκά πετρώματα (στο Κλέφτικο) ή τοίχους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας γεμάτους απίστευτά χρώματα: ροζ, κίτρινα, λευκά, γκρι, μωβ, πράσινα (Παλιοχώρι, Φυρή Πλάκα). Η Μήλος ξεδιπλώνει με κινηματογραφικό, όσο και φαντασμαγορικό τρόπο τις ακτές της από τη δυτική πλευρά του νησιού (απρόσιτα εντυπωσιακά βράχια με αίγαγρους) και στη συνέχεια όλη τη νότια ακτή με τις θαυμαστές παραλίες του ηφαιστείου, μέχρι τα Πολώνια (Απολλωνία), απ’ όπου και η επιστροφή στον Αδάμαντα, τελευταίο σταθμό της τριήμερης κρουαζιέρας, με το πλοίο να αποπλέει το απόγευμα για το λιμάνι του Λαυρίου.

Ε.Κ