"Πόλεμος" στην αγορά για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

"Πόλεμος" στην αγορά για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Σε ισχύ τίθεται από αύριο η υπουργική απόφαση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές και εμπορικές περιοχές και τις 52 Κυριακές του χρόνου.


Η έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τόσο του εμπορικού συλλόγου Αθήνας όσο και των εργαζομένων, ενώ στο θέμα παρενέβη και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Μάλιστα για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, υπέβαλλε την παραίτησή του από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας .
«Είμαι δυστυχώς σε πολύ δυσάρεστη θέση αλλά η υπόθεση αυτή έφθασε στο απροχώρητο με το θέμα των Κυριακών. Ενώ είχαμε συμφωνήσει ότι τρεις τουριστικές περιοχές θα ανοίγουν πιλοτικά τα καταστήματα τις Κυριακές, τώρα έρχονται τα επόμενα βήματα που ζητά το ΔΝΤ. Επικράτησε το ΔΝΤ και όχι η ελληνική αγορά» ανέφερε σε επιστολή του.
Που θα ανοίξουν τα καταστήματα

Οι επτά περιοχές που εμφανίζουν έντονο τουριστικό χαρακτήρα ανήκουν σε τρεις Περιφέρειες, έτσι ώστε να υπάρχει και συμβατότητα με τον πρόσφατο νόμο 4254/2014.
Οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, αλλά και η Ραφήνα, λόγω του λιμανιού. Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.
Στις περιοχές αυτές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.


Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις εργαζόμενοι και καταστηματάρχες

Η απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές φέρνει σε θέσεις μάχης εργαζομένους και καταστηματάρχες.
Η Ομοσπονδία των εμποροϋπαλλήλων έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή και προγραμματίζει συγκέντρωση στην Ερμού, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, εμμένοντας στη λειτουργία των καταστημάτων «μόνο 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου».

Σε 24ωρη απεργία οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε, για αύριο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας.

Εμπορικός Σύλλογος: Μην ανοίξετε τα καταστήματα

Την αντίδραση του εμπορικού κόσμου προκαλεί η έκδοση της υπ' αριθ. Κ1-1119/08.07.2014 υπουργικής απόφασης που επιτρέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 3 τουριστικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου, όπως αυτές περιγράφονται στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013.

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους από τους εμπόρους ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους αυτή την Κυριακή στις 10 περιοχές στις οποίες προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση για τις 52 Κυριακές καλεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ).
Καταγγέλλοντας την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων, η Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) εξήγγειλε επίσης για αύριο Κυριακή, 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, στις συγκεκριμένες 10 περιοχές.
Η ΓΣΕΒΕΕ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η ΟΙΥΕ έχουν καταθέσει από κοινού προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης. Ζητούν ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινή αναστολή και ακύρωση της απόφασης.
Οι τρεις φορείς, εργοδοτών και εργαζομένων, καταγγέλλουν πως η απόφαση για λειτουργίας της Κυριακές, είναι μόνο «προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων».
Προειδοποιούν επίσης, πως οι «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από το χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.


«Όχι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από ενώσεις καταναλωτών

Κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές τάσσονται 15 ενώσεις-μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», εκτιμώντας ότι αυξάνεται το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες μικρών οικογενειακών καταστημάτων, δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις και δεν υπάρξει ουσιαστική αύξηση του τζίρου παρά μετακύλιση μέρος του τζίρου από τις άλλες ημέρες στην Κυριακή. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνουν, επίσης, ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που πρώτος ανοίγει το κατάστημά του το πρωί και ο τελευταίος που κλείνει το βράδυ και με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αφαιρείται και η μοναδική ημέρα ξεκούρασης και ανάπτυξης οικογενειακών, φιλικών και κοινωνικών σχέσεων.
Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι, αν για κάποιους ειδικούς λόγους (τουρισμός, τοπικές γιορτές, κ.λπ.) κρίνεται σκόπιμη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους η τοπική κοινωνία και οι εκεί εμπορικοί σύλλογοι, με την θέση των οποίων συμπορεύεται η Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση».
Ακόμη, δεδομένου ότι οι Αντιπεριφερειάρχες ήδη έχουν στο σύνολό τους εκφρασθεί και αφού τον ερχόμενο Ιανουάριο μπορούν να επανεξετάσουν το θέμα και να προβούν στις όποιες αλλαγές, η Π.ΟΜ.Ε.Κ. θεωρεί ότι η παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης δεν εξυπηρετεί ούτε την τοπική κοινωνία, ούτε τους μικροεπαγγελματίες, ούτε τους καταναλωτές και οι μόνοι που θα ωφεληθούν από μία γενικευμένη «επιβολή» ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους είναι μόνον τα μεγάλα πολυκαταστήματα.
«Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, ούτε μείωση τιμών θα έχουμε, ούτε νέες προσλήψεις θα γίνουν, ούτε αύξηση του τζίρου θα γίνει. Το μόνον που θα γίνει είναι η μεταφορά τζίρου από τις καθημερινές στις Κυριακές και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μεγάλες αλυσίδες, με παράλληλη 'έξοδο στην ανεργία' πολλών μικρομεσαίων που δεν θα αντέξουν άλλο. Αυτό θέλει η κυβέρνηση;» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΕΤΕ: Σε καμμία τουριστική πόλη δεν είναι κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές


Την άποψη πως η Αθήνα δεν θα καταφέρει να αναπτύξει ένα σύγχρονο τουριστικό προφίλ εάν τα καταστήματα της είναι κλειστά τις Κυριακές εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης.Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Ανδρεάδης υποστήριξε ότι αυτό δεν γίνεται σε καμία ευρωπαϊκή πόλη, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση του στο σχέδιο που προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, βάσει του οποίου Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές που θα λειτουργούν πιλοτικά τα καταστήματα τις Κυριακές.
Αναφορικά με την πορεία του ελληνικού τουρισμού, ο κ.Ανδρεάδης τόνισε ότι τα νούμερα για τον τουρισμό την φετινή περίοδο είναι εντυπωσιακά καλά, αναφέροντας πως οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 750 χιλιάδες και ότι πλέον φτάνουμε στα 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες.
«Τα ανοιχτά καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι μια δυναμική που δεν πρέπει να ανακοπεί» υποστήριξε ο κ. Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι τα μουσεία της χώρας παραμένουν πλέον ανοιχτά όλη την ημέρα με τεράστια επιτυχία, παρά τις αντιδράσεις.

Η αντίδραση της Εκκλησίας

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει διατυπώσει με σαφήνεια την πλήρη αντίθεσή της στο μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Κατά το μέτρου έχει ταχθεί προσωπικά τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ και η Ιερά Σύνοδος από τον Ιούνιο του 2013 διατύπωσε αταλάντευτη θέση να παραμείνει η Κυριακή αργία.

«Η Ιερά Σύνοδος, όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και ευθύτητα πάνω στο θέμα αυτό. Η ημέρα της Κυριακής, όπως εμφανέστατα δηλώνεται και από το περιεχόμενο της λέξης, είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο» ανέφερε το συνοδικό ανακοινωθέν επισημαίνοντας ότι «ως εκ τούτου η θέση της Εκκλησίας είναι: η Κυριακή να παραμείνει αργία, ώστε να δίδεται η ευκαιρία στους χριστιανούς όχι μόνο να λατρεύουν το Θεό τους, αλλά και να τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπαύονται από τον κόπο της εβδομάδος και να προετοιμάζονται και να προγραμματίζουν τις όποιες κινήσεις τους για την επομένη που ξεκινά. Γι᾿ αυτό εκφράζουμε την ευχή να εισακουσθεί η θέση της Εκκλησίας, των χριστιανών και των ανθρώπων του εμπορίου, για να παραμείνει η από αιώνων ισχύουσα αργία της Κυριακής».

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι αντιδράσεις μεμονομένων Μητροπολιτών. Χθες οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Πατρών Χρυσόστομος σε ανακοινώσεις τους τάχθηκαν κατά του μέτρου.

«Η αήθης, προκλητική, ασεβής και αντιχριστιανική ποδοπάτηση από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου της εντολής του Θεού για την ιερότητα της ημέρας Κυρίου (Κυριακής) δυστυχώς είναι προάγγελος επερχομένων δεινών» υποστήριξε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

«Το πρόβλημα της επιχειρουμένης καταργήσεως της Κυριακής αργίας είναι πρωτίστως πνευματικό, είναι όμως και κοινωνικό και εθνικό, και τέλος έχει και την οικονομική του διάσταση, αφού καταστρέφονται έτσι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος των πολυεθνικών. Στούς θιασώτες του μέτρου απαντάμε με παρρησία: Ανοίξτε λοιπόν τα καταστήματα όσες Κυριακές θέλετε. Το κέρδος θα είναι του διαβόλου (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)» ανέφερε σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.