Μπαίνει φρένο στις απεργίες

 Μπαίνει φρένο στις απεργίες
Φρένο στην εύκολη λήψη αποφάσεων για απεργίες βάζει η κυβέρνηση μαζί με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.


Η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, το νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά της ανταπεργίας και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, τις επόμενες ημέρες, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με δημοσιεύμα των νέων η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ώς το τέλος του 2014, αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρόκειται πάντως για αλλαγές που προκαλούν ήδη τις έντονες αντιδράσεις του ΠαΣοΚ και αναμένεται να αποτελέσουν εστία αναταράξεων στους κόλπους της κυβέρνησης.
Οι τέσσερις ανατροπές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:

1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων των οργανώσεων. Με την προωθούμενη νέα διάταξη, η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή θα προϋποθέτει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης, καθώς επίσης μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και την εργοδοτική πλευρά.
2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ). Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων,
3. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει για τους εργαζομένους.
4. Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών - κυρίως στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα - δεν εργάζεται, κάνοντας χρήση των λεγόμενων συνδικαλιστικών αδειών. Το καθεστώς θα γίνει αυστηρότερο σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται οι άδειες αυτές.