Το τραμ πάει... Θεσσαλονίκη

Το τραμ πάει... Θεσσαλονίκη
Την τελική πρόταση για τη δημιουργία γραμμών Τραμ στη Θεσσαλονίκη με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, παρουσίασε χθες το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), στη 2η συνάντηση των εκπροσώπων φορέων στο πλαίσο του ευρωπαϊκού έργου ECOTALE.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του ΣΑΣΘ, έχει μπει ήδη σε εφαρμογή το νέο σχέδιο του δήμου της Θεσσαλονίκης γα την δημιουργία δικτύου Τραμ στα προάστεια της συμπρωτεύσουσας. Το έργο με θέμα «Ολοκληρωμένη πρόταση δικτύου Τραμ στη Θεσσαλονίκη ως μέσου αστικήςαναζωογόνησης και μείωσης του εξωτερικού κόστους των μεταφορών» πρόκειται να πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά 515,760,000 €.

Το προτεινόμενο δίκτυο θα έχει μήκος 24 χλμ και προβλέπεται να υλοποιηθεί σε τρεις χρονικά φάσεις. Στόχος της δημιουργίας του δικτύου του Τραμ είναι να μπορεί να εξασφαλίσει υψηλές ταχύτητες μετακινήσεων, υψηλή συχνότηταδρομολογίων και βελτίωση εξυπηρέτησης των μετακινουμένων, αποτρέποντάς τους από τηχρήση ΙΧ αυτοκινήτων.Στα 24 χλμ. του δικτύου Τραμ η γραμμή θα είναι διπλή και οι διάδρομοι προστατευμένοιστο 89,6% του μήκους. Προβλέφθηκαν 43 στάσεις (5 τερματικοί), ένα αμαξοστάσιο 45στρεμμάτων και ηλεκτροκίνηση με εναέρια καλώδια.

Η μετακίνηση των επιβατών θα γίνεται με 45 αρθρωτά οχήματα χαμηλού δαπέδου, μήκους 35 μέτρων και πλάτους 2.3 μέτρων, χωρητικότητας 220 ατόμων (140 όρθιοι, 40 καθιστοί),
τα οποία θα έχουν μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα. Το Τραμ θα έχει προτεραιότητα σε όλες της σηματοδοτημένες διασταυρώσεις και η απόσταση μεταξύ των στάσεων θα είναι μεταξύ 450 και 650 μέτρων. Υπολογίζεται ότι ημερισίως θα χρησιμοποιούν τα δρομολόγια του Τραμ 172.700 επιβάτες.

Οι κοινές στάσεις με το μετρό θα είναι οι εξής:

-Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός

-Πανεπιστήμια

-Παπάφη

-Πρώην Νομαρχία

-Μίκρα

Δείτε στην συνέχεια αναλυτικά ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί το Τραμ κάνοντας κλκ ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ