Η κρίση οδηγεί στο "indiegogo" για χρηματοδότηση ιδεών μέσω crowdfunding

Η κρίση οδηγεί στο "indiegogo" για χρηματοδότηση ιδεών μέσω crowdfunding
Ενα γεγονός που χρήζει προσοχής και έντονου προβληματισμού. Το φαινόμενο αυτής της προτίμησης χρηματοδότησης ιδεών τεχνολογικού,

επιχειρηματικού, ακόμα και οικολογικού ή καλλιτεχνικού περιεχομένου δεν περιορίζεται μόνο σε project σχετικά με την Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως παρατηρείται η αυξημένη δημοτικότητά τους έναντι προώθησης ενεργειών με κοινωνικό και φιλανθρωπικό αντίκρυσμα.

Το μεγαλύτερο παγκόσμιο forum προώθησης ιδεών, το "Indiegogo.com" ιδρύθηκε το 2008, με πρωταρχικό σκοπό την αναζήτηση χρηματοδότησης για μια ταινία, που ήθελαν να φτιάξουν οι ιδρυτές του.

H ιστοσελίδα κατάφερε να συγκεντρώσει 1,5 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία της ταινίας μέσα σε τρία χρόνια από την ίδρυσή της , ενώ το 2012 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προώθησε το "indiegogo.com" ως μέσο χρηματοδότησης του "StartUp America".

Χρησιμοποιώντας την ανοιχτή πλατφόρμα, εμπνευστές πρότζεκτ διαφορετικής θεματολογίας αναρτούν την πρότασή τους, ζητώντας ουσιαστικά από κάθε ιδιώτη που επισκέπτεται την πλατφόρμα να γίνει χορηγός και να την στηρίξει οικονομικά.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του εκάστοτε project με τον μηχανισμό της χρηματοδότησης από το ευρύ κοινό ή αλλιώς της συμμετοχικής χρηματοδότησης(crowdfunding). Με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και κατάλληλες ιδέες μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να αναπτυχθούν κοινότητες παγκοσμίως. Ακόμη να αλλάξει και ο κόσμος, μια πρόκληση για τους πιο ιδεαλιστές του προγράμματος.

Παρά τα έξι χρόνια ζωής αυτής της εναλλακτικής λύσης του διαδικτύου,το "indiegogo" και παρόμοιες ιστοσελίδες έχουν αρχίσει δειλά να αποκτούν απήχηση στην χώρα μας. Ηδη έχουν απευθυνθεί αρκετοί Ελληνες, με στόχο την προώθηση των ιδεών τους κυρίως στο χώρο των τεχνών με πιο πρόσφατη η κίνηση μιας θεατρικής ομάδας από την Θεσσαλονίκη ("...4 your eyes only"), αλλά και με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως η προστασία των αδέσποτων ζώων ("Help us save the strays in Greece!"). Αναμφισβήτητα η οικονομική κρίση στην χώρα μας οδηγεί νέα άτομα να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια υλοποίησης των ιδεών τους, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών εμποδίων.

Στο forum, περιέχονται project που αφορούν στη χώρα μας. Καλοκαιρινό θέατρο με πρόγραμμα μαθητείας στην Ελλάδα, project από τον χώρο της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, αλλά και της οικολογίας είναι μόνο μερικές αναφορές για εκμετάλλευση τους στη χώρα μας. Ανησυχητική είναι, ωστόσο, η απήχηση πρωτοβουλιών με πιο "ανάλαφρο" περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα χρηματοδότηση φοιτητή για να επισκεφθεί την Ελλάδα, εν αντιθέσει με προγράμματα που έχουν ως κίνητρο την διόρθωση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας ("Fixing Greece" ) ή της έξαρσης αντιδημοκρατικών πολιτικών και κοινωνικών ενεργειών (" Greece is in trouble" και το φωτογραφικό project "Greece in-is Transit").

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ