Γρ.Πεπόνης: «Oχι σε βιαστικά συμπεράσματα»

Γρ.Πεπόνης: «Oχι σε βιαστικά συμπεράσματα»
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης περί παράνομου πλουτισμού πολιτικών προσώπων δεν δύναται a priori να γίνεται λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων, τονίζει σε έγγραφο του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, Θανάση Νάκο, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με την επισήμανση ότι το σχετικό πόρισμα θα διαβιβαστεί στη Βουλή μόνο αν διαπιστωθεί μη σύννομη δραστηριότητα.

«Με την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου από τις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και υπό την εποπτείαν μας ελέγχου, θα σας διαβιβάζονται, με βάση την Αρχή της Νομιμότητος και σύμφωνα με τον νόμο όσα στοιχεία προκύψουν ως μη σύνομμα και ως εκ τούτου διαβιβαστέα στην Ειδική Επιτροπή Πόθεν Έσχες», σημειώνει ο κ. Πεπόνης και διευκρινίζει ότι «μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα, ευρισκομένου εν εξελίξει ελέγχου και δεν δύναται A PRIORI να γίνει λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων, εν συνδρομή της οποίας και μόνον θα επεβάλλετο και θα ετύγχανε σύννομη η περί ης πρόκειται διαβίβαση».

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου απέστειλε επιστολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, με την οποία ζητούσε να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό». Στην απαντητική επιστολή του, το ΣΔΟΕ γνωστοποιούσε ότι το αίτημα του κ. Νάκου για την παροχή στοιχείων για ελεγχόμενα, από τις υπηρεσίες, πρόσωπα διαβιβάστηκε προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.

Με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ζήτησε από τους αντιπροέδρους της Βουλής την προσωρινή αναπλήρωσή του μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των θεσμικών του καθηκόντων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης και παράλληλα ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που σύμφωνα με δημοσιεύματα αφορούν σε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.