ΙΚΑ: Μειωμένες οι εργοδοτικές εισφορές από τον Σεπτέμβριο

ΙΚΑ: Μειωμένες οι εργοδοτικές εισφορές από τον Σεπτέμβριο
Στην κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας προχωρά η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατόπιν εντολής του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, οι εργοδότες θα καταβάλουν τις εισφορές Σεπτεμβρίου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 4046/12 (ΦΕΚ 28/τ.Α'Α/14-2-2012), μειωμένες κατά 1,1% λόγω της κατάργησης του ποσοστού 0,75% για τον ΟΕΚ και 0,35% για τον ΟΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν καταργηθεί και τους πόρους, τα προγράμματα και το προσωπικό τους τα διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Συνεπώς, ασφαλιστικές εισφορές περιόδων ασφάλισης από 1/9/2012 και εφεξής θα καταβάλλονται μειωμένες κατά 1,10%, όσον αφορά την εργοδοτική εισφορά, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Επισημαίνεται ότι οι εισφορές ασφαλισμένου υπέρ των ανωτέρω καταργηθέντων οργανισμών εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών εντάσσεται στη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, εντός του 2013 αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 3,9 μον., κάτι βέβαια που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που μειωθούν, θα καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι έχει κατατεθεί πρόταση προς την τρόικα, την οποία επεξεργάζεται, για σταδιακή μείωση των εισφορών κατά μια μονάδα σε βάθος 4ετίας.