Διήμερο λουκέτο στους Δήμους

Διήμερο λουκέτο στους Δήμους
Σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας τους σήμερα και αύριο προχωρούν οι δήμοι όλης της χώρας, σε υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Έκτακτου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μετά τις περικοπές στους ήδη μειωμένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αιρετών στην πλατεία Κλαυθμώνος (11:00 π.μ.) και θα ακολουθήσει πορεία. Ακολούθως, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα 1:00 μ.μ.). Θα προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Την Πέμπτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Βουλής (10:00 π.μ.) αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα ενημερώσει τους βουλευτές για τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ούτε και από τα 35 εκατ. ευρώ που εκταμίευσε το υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες πριν από το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ την περασμένη Πέμπτη.

Οι δήμαρχοι και το ΔΣ της ΚΕΔΕ έβαλαν ως «κόκκινη» γραμμή τα 2,7 δισ. ευρώ (2,4 δισ. του προϋπολογισμού και τα μη εγγεγραμμένα «από λάθος» 300 εκατομμύρια του πρώην υπουργού Οικονομικών Φ.Σαχινίδη), αλλά και τη νέα μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 30%.

Όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι, σε περίπτωση που δεν δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στους δήμους, τότε η τοπική αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

πηγή: tanea.gr