Βενιζέλος: Τι ζητάει από τις Τράπεζες για ρυθμίσεις δανείων και Τειρεσία

Βενιζέλος: Τι ζητάει από τις Τράπεζες για ρυθμίσεις δανείων και Τειρεσία
Την επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών, αλλά και επιχειρηματικών δανείων, καθώς και για την προσαρμογή των κανόνων λειτουργίας του 'Τειρεσία', ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ. Ζαννιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια της συνάντησης με το προεδρείο της Ένωσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στις 25 Ιουλίου, ο κ. Βενιζέλος επανέρχεται σε δύο κρίσιμα -όπως τα χαρακτηρίζει- θέματα:

α. Στην αναγκαία ρύθμιση των δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, αλλά και επιχειρηματικών), «ώστε να διευκολυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όλη η λειτουργία της εθνικής οικονομίας σε μία περίοδο ύφεσης, μειωμένης ρευστότητας και μειωμένων εισοδημάτων»,

β. στην προσαρμογή των κανόνων της λειτουργίας του Τειρεσία «ώστε να μην αποκλείονται από το Τραπεζικό Σύστημα καλόπιστοι επιχειρηματίες και γενικότερα οφειλέτες που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της κρίσης».

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «το νομοθετημένο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχήμα ρύθμισης των δανείων των δικών του δανειοληπτών είναι ένα σχήμα που μπορεί να γενικευθεί», ενώ προφανές -όπως αναφέρει- είναι ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη για την εξέλιξη των μηνιαίων αποδοχών κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων.

«Είμαι βέβαιος ότι οι τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιούνται και στηρίζονται από το ελληνικό Δημόσιο, έχουν πλήρη συνείδηση του θεσμικού τους ρόλου για την εθνική οικονομία και άρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σας παρακαλώ να κοινοποιήσετε στα μέλη της Ένωσης την επιστολή αυτή ως προφανή πίεση για να επιταχυνθούν αναγκαίες πρωτοβουλίες», καταλήγει η επιστολή του κ. Βενιζέλου προς τον πρόεδρο της ΕΕΤ