"Κλειδώνει" σήμερα το ισπανικό πακέτο των 100 δισ.

"Κλειδώνει" σήμερα το ισπανικό πακέτο των 100 δισ.
Οριστικοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup η συμφωνία ανάμεσα στην Ισπανία και την ΕΕ για το δάνειο έως 100 δισ. ευρώ, που προορίζεται για τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «El Pais» είχε αναφέρει ότι, αν δεν χρησιμοποιηθεί όλο το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για την αγορά κρατικού χρέους.

Ωστόσο η Κομισιόν δεν άφησε κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους... φρούδες ελπίδες. Ο εκπρόσωπός της, Σάιμον ο Κόνορ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το εν λόγω δάνειο είναι «μόνο για αυτόν τον σκοπό και κανέναν άλλον» και ότι δεν υπάρχει καμιά σύνδεση μεταξύ της βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση και οποιασδήποτε άλλου τύπου οικονομικής συνδρομής που μπορεί να ζητηθεί «κάποια άλλη στιγμή».

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ισπανικό μνημόνιο θα είναι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να δοθεί η τελική μορφή στους όρους της συμφωνίας.

Πριν μπορέσει η Ισπανία να αποφασίσει πόσα ακριβώς κεφάλαια θα χρειαστεί, θα πρέπει πρώτα να έχει τα αποτελέσματα διεξοδικών ελέγχων του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος επιβαρύνεται από επισφαλή δάνεια στην αγορά ακινήτων.

«Ο προγραμματισμός είναι να υποστηριχθεί επισήμως το σχέδιο (σ.σ.: του μνημονίου) ως έχει», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.

«Ολα τα υπόλοιπα θα γίνουν αργότερα στο έτος, με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) για κάθε μία τράπεζα τον Σεπτέμβριο να αποσαφηνίζουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίγουν τον δρόμο για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης (των τραπεζών) που πρέπει να σχεδιασθούν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επισυνάπτεται στο μνημόνιο», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Με βάση το μνημόνιο, 14 τραπεζικοί όμιλοι που αποτελούν περίπου το 90% του ισπανικού τραπεζικού συστήματος θα ελεγχθούν για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους σε μία έρευνα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Μαδρίτη περιμένει την πρώτη δόση του δανείου ύψους 30 δις. ευρώ να είναι διαθέσιμη για τις τράπεζες που χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια.

Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας - η Banco Santander, η BBVA και η Caixabank - δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, ακόμη και σε σενάριο ακραίων συνθηκών, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε μία ανεξάρτητη εξειδικευμένη εταιρεία. Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, τα άμεσα προβλήματα περιορίζονται σε τέσσερις τράπεζες: την Bankia, την CataluynaCaixa, τη NovaGalicia και την Banco de Valencia, οι τελευταίες τρεις των οποίων έχουν εθνικοποιηθεί.

Τα δάνεια που θα δοθούν στη Μαδρίτη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα έχουν μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 12,5 χρόνια και μέγιστη διάρκεια τα 15 χρόνια, με επιτόκια μεταξύ 3% και 4%. Μόλις αρχίσει να λειτουργεί ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), πιθανόν τον Σεπτέμβριο, θα αναλάβει αυτός το έργο της χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών.