"Οι Έλληνες σταματάνε να ψωνίζουν όταν έρχεται η Τρόικα"

"Οι Έλληνες σταματάνε να ψωνίζουν όταν έρχεται η Τρόικα"
Personae non gratae στη χώρα μας θεωρούν οι Έλληνες έμποροι τους «τροϊκανούς» επειδή κάθε φορά που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έρχονται στην Ελλάδα, οι καταναλωτές... τρομάζουν, σταματούν να ψωνίζουν και ο τζίρος στην αγορά κατακρημνίζεται. 


Σε μια μάλλον παράδοξη έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, υπολογίστηκε χοντρικά πως κάθε επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα, κοστίζει περίπου 170 εκατ. στον τζίρο της αγοράς λόγω της κακής ψυχολογίας που δημιουργείται στους καταναλωτές, και η οποία οξύνει το αντικειμενικό πρόβλημα της μειωμένης κατανάλωσης.

«Κάθε φορά έρχεται η τρόικα και ανακοινώνονται νέα μέτρα, ο τζίρος μειώνεται έως και 11%, με αποτέλεσμα στις 12 επίσημες επισκέψεις που έχουν κάνει στην Ελλάδα τη διετία 2010-2012 οι συνολικές απώλειες για την αγορά να ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Σύμφωνα με την άποψη της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, αυτό συμβαίνει επειδή «οι περιοδικές επισκέψεις της Τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας της εγχώριας οικονομίας είχαν πάντα ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση εξαιρετικά δυσάρεστων και επίπονων νέων μέτρων, που φοβίζουν τον καταναλωτή και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το εγχώριο εμπόριο».

Στην έρευνά της η ΕΣΕΕ συμπεραίνει πως προκύπτει σαφής συσχετισμός της ανακοίνωσης νέων μέτρων, με την μεγάλη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης που καταγράφεται την ίδια περίοδο στην αγορά. Και γιʼ αυτό προτείνει...οι συναντήσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα να γίνονται στις Βρυξέλλες.

Από τη σύγκριση των στοιχείων που επιχειρείται στην έρευνα, γράφει το capital.gr, προκύπτει πως τα μεγαλύτερα «σοκ» για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην αγορά ήταν τον Μάιο του 2010 με την υπογραφή του Μνημονίου (τότε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανεμπόριο υποχώρησε 7,2%), τον Αύγουστο του 2010 με την πρώτη επικαιροποίηση του Μνημονίου (-6,54%), τον Νοέμβριο του 2011 με τη δεύτερη επικαιροποίηση (-5,18%), ενώ το αποκορύφωμα ήταν η προαναγγελία του Μεσοπρόθεσμου τον Μάιο του 2011 όταν ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών υποχώρησε κατά 10,53%.