Πτώση στην αξία των Βρετανικών ακινήτων έως το 2014

Πτώση στην αξία των Βρετανικών ακινήτων έως το 2014
Τόσο η ασθενής ζήτηση όσο και η πιστωτική στενότητα έχουν οδηγήσει την αγορά ακινήτων σε αισθητή επιβράδυνση, όπως προκύπτει από έρευνα του Ρόιτερς. Μόνη εξαίρεση το Λονδίνο, όπου οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν περίπου 2%.

Αφότου πριν από περίπου πέντε χρόνια οι τιμές των ακινήτων έφθασαν στο ζενίθ τους, σήμερα αυτές έχουν χάσει 20% και φέτος θα απολέσουν άλλο ένα 1,6%, για να σταθεροποιηθούν από τα τέλη του 2013, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε και στο πλαίσιο της οποίας ερωτήθηκαν 21 παράγοντες της βρετανικής αγοράς ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου είχε διαφανεί ότι αναμενόταν πτώση 2% της αξίας των κατοικιών το 2012, αλλά αύξηση της αξίας τους 1,9% μεταγενέστερα.

Η στέγη είναι σημαντικός δείκτης καταναλωτικής ευμάρειας στη Βρετανία. Τα 10 έτη που προηγήθηκαν του 2007 οι μέσες τιμές σε αυτήν την αγορά τριπλασιάστηκαν. Τώρα είναι γύρω στο 0,7% χαμηλότερα σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι, ανέφερε στα τέλη Μαΐου ο πάροχος ενυπόθηκων δανείων Nationwide. Το τελευταίο 12μηνο, συνάπτονται στη Βρετανία περίπου 50 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια τον μήνα. Η πρόβλεψη είναι ότι ο ρυθμός αυτός δεν θα ξεπεραστεί, αισθητά, στο εγγύς μέλλον, ενώ έχει επιβραδυνθεί 50% σε σύγκριση με τα μέσα του 2007.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κρατά τα στεγαστικά επιτόκια εδώ και μια τριετία στο 0,5% με διαφαινόμενη τάση να εμμείνει σε αυτήν τη νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι το 2014.