Μέσω Ελλάδας η τροφοδοσία της Ευρώπης με κυπριακό φυσικό αέριο

Μέσω Ελλάδας η τροφοδοσία της Ευρώπης με κυπριακό φυσικό αέριο
Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νεοκλής Συλικώτης, ο οποίος επέστρεψε το πρωί από το Ισραήλ, σε μεσημεριανές δηλώσεις του, ανέφερε ότι διαβίβασε στους συνομιλητές του την απόφαση της Λευκωσίας για τη δημιουργία σταθμού τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, από το "οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ, στον οποίο θα μπορούν να αποθηκεύονται πέντε εκατ. κυβικά υγροποιημένου αερίου.

Στο σταθμό αυτό θα μπορεί να υγροποιείται και φυσικό αέριο από το οικόπεδο "Ταμάρ" του Ισραήλ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφέρεται με πλοία στην Ελλάδα και από εκεί «να υπάρχει ένας τρίτος δρόμος τροφοδοσίας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Τόνισε ότι η συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας «παίρνει σάρκα και οστά» και ότι οι συνομιλητές του τον διαβεβαίωσαν πως στις επόμενες λίγες εβδομάδες το Ισραήλ θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Επίσης, είπε ότι εξετάστηκε και υπήρξε θετική ανταπόκριση από πλευράς Ισραήλ για μια ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με την οποία από το 2013 η Κύπρος θα προμηθεύεται από το οικόπεδο "Ταμάρ" μκρές ποσότητες φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι θα υπάρξουν έργα με το Ισραήλ, που θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Στις συνομιλίες συζητήθηκαν, με θετικές προοπτικές, η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, επενδύσεις και συνεργασία Πανεπιστημίων.