Περισσότερo από πριν δουλεύουν οι Έλληνες

Περισσότερo από πριν δουλεύουν οι Έλληνες
Λιγότεροι άνθρωποι για περισσότερες θέσεις. Αυξημένες αρμοδιότητες και περισσότερες ώρες δουλειάς. Κάπως έτσι εργάζονται οι Έλληνες σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από δύο χρονια.

Περισσότερο, σκληρότερα, με επιπλέον καθήκοντα και σε βάρος της προσωπικής - οικογενειακής τους ζωής, εργάζονται σχεδόν 8 στους 10 Ελληνες φέτος, σε σύγκριση με το 2010. Η οικονομική κρίση, γράφει το imerisia.gr, έχει προκαλέσει επιβάρυνση στον εργασιακό χώρο της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Regus και η οποία αφορά το Δείκτη ισορροπίας επαγγελματικής-προσωπικής ζωής. Η έρευνα κατέγραψε τις απόψεις άνω των 16.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις που προέρχονται από την παγκόσμια βάση δεδομένων επαφών της Regus, σε περισσότερες από 80 χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα προκύπτει ότι:

Το 74% των ανθρώπων στον επιχειρηματικό κλάδο εργάζονται περισσότερες ώρες από ό,τι το 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο που ανέρχεται σε 59%.

Το 82% των εργαζομένων αναφέρουν ότι εν μέσω της κρίσης ανέλαβαν επιπλέον καθήκοντα, τα οποία δεν ανατέθηκαν αργότερα σε κάποιο νέομέλος του προσωπικού.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την προσωπική και οικογενειακή ζωή των Ελλήνων εργαζομένων. Ο Δείκτης ισορροπίας επαγγελματικής-προσωπικής ζωής στην Ελλάδα είναι κατά 38 μονάδες χαμηλότερος (στις 86 μονάδες) από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 124 μονάδων.

Θετικό στοιχείο συνιστά η δήλωση από σχεδόν τα δύο πέμπτα (39%) των ερωτηθέντων ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν τους χρόνους μετακίνησής τους, αναγνωρίζοντας την αρνητική επίδραση που μπορούν να έχουν στην παραγωγικότητά τους οι μεγάλες διαδρομές από και προς το γραφείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Regus κα Κατερίνα Μάνου: «Η καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν μια ευχάριστη και υγιή ζωή.

Αντίκτυπο
Οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και οι επιπτώσεις της κρίσης είχαν έναν αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στην εργασιακή ζωή στην Ελλάδα, με τις ώρες εργασίας να αυξάνονται και το προσωπικό να αναγκάζεται να αναλαμβάνει επιπλέον καθήκοντα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλότερο σκορ στο συγκεκριμένο δείκτη, παίρνουν οι χώρες BRICS με το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία να παίρνουν μεγαλύτερο βαθμό σε ό,τι αφορά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας.