Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Αύξηση 9,4% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Αύξηση 9,4% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα 780 ευρώ μεικτά και περίπου 650 ευρώ καθαρά ορίζεται ο νέος κατώτατος μισθός, αυξημένος κατά 9,4% όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας και υπενθύμισε πως ο μισθός το 2019 ανερχόταν στα 650 ευρώ.

Πρόκειται όπως είπε ο πρωθυπουργός για την τρίτη διαδοχική αύξηση, της τάξης του 9,4%. Η νέα μισθολογική τάξη πραγμάτων θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2023 κι όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο κατώτατος μισθός έφτασε τα 780 από τα 650€ που ήταν το 2019.

Πρόκειται για «τρεις επιπλέον μισθούς ετησίως για 600.000 εργαζόμενους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας, καθώς και τα υπόλοιπα σχετιζόμενα μ' αυτόν επιδόματα.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές. Η νέα αύξηση προφανώς και δεν λύνει πρόβλημα, αλλά προσφέρει πολύ σημαντική ανακούφιση, αλλά δείχνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι στις αντοχές των επιχειρήσεων, που τόσο στηρίχθηκαν κατά την πανδημία του κορονοϊού από την κυβέρνηση» επεσήμανε ο πρωθυπουργός κι έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Η ανεργία υποχωρεί, οι φόροι μειώνονται, τώρα είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με αύξηση βασικού μισθού. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Εξειδικεύοντας τα μέτρα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι παράλληλα αυξάνονται και 19 επιδόματα όπως της ανεργίας, της μητρότητας και άλλα. Το επίδομα ανεργίας φτάνει πλέον τα 479 ευρώ.

Αναλυτικά, κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Καλημέρα σας, η κυβέρνηση προχωρά σήμερα, στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%.

Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση, προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά θα μιλήσει για όλα αυτά σε λίγο ο υπουργός Εργασίας.

Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων 'Αννα Στρατινάκη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ