Στις 19 Σεπτεμβρίου η δίκη Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

Στις 19 Σεπτεμβρίου η δίκη Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

Τι αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα (25/2022) του πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 θα ξεκινήσει στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (25/2022) του πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του κ. Παπαγγελόπουλου είναι ομόφωνη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών-μηνύσεων τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ (το 2017) για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή και τον τότε υφυπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.

Όμως, για την ίδια παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουπλή» στη Βουλή παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο και η κυρία Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας. Η παραπομπή αυτή της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, έγινε κατά πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ και δύο κατά. Συγκεκριμένα, μειοψήφησαν η Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου και ο Βασίλης Ανδρουλάκης.

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ΄ εξακολούθηση για τις πιέσεις και παρεμβάσεις που άσκησε σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς και συγκεκριμένα:

1) Στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί το φάκελο της Novartis, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα στη θέση αυτή η Ελένη Τουλουπάκη. Η κυρία Ράικου είχε παραιτηθεί πριν την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων.

2) Στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου για τους φορολογικούς ελέγχους στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑι Γιάννη Αλαφούζο πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και

3) Στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ