Σύγκρουση στη Βουλή για τη δήλωση Συρίγου: «Η Χούντα δεν έπεσε απ' το Πολυτεχνείο»

Σύγκρουση στη Βουλή για τη δήλωση Συρίγου: «Η Χούντα δεν έπεσε απ' το Πολυτεχνείο»

Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή μετά τη δήλωση Συρίγου για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο

Πολιτική κόντρα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και υψηλούς τόνους ξέσπασε στην αίθουσα της Βουλής, στο περιθώριο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, μετά τις αναφορές του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου στη Χούντα και στο Πολυτεχνείο.

«Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον», δήλωσε ο υφυπουργός, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων στην αίθουσα της Βουλής.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε παρέμβασή του:

«Μη ξεπλένετε τη Χούντα, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο! Παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη για τις αναφορές του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευάγγελου Συρίγου, για τον αντιδικτατορικό αγώνα:

Δεν θα έπαιρνα τον λόγο εάν δεν ήταν πραγματικά προσβλητική για το ελληνικό Κοινοβούλιο η προηγούμενη παρέμβαση του κ. υπουργού. Μάλιστα, μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα, έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον της Χούντας.

Αναφέρθηκε πριν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σε συγκεκριμένα γεγονότα. Τι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού «Ρήγα Φεραίου»; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα; Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία». Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα, είναι προσβολή! Να ανασκευάσετε!

Η επτάχρονη δικτατορία ακολούθησε την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, όπου υπήρχε κυνηγητό των αριστερών φωνών, των δημοκρατικών φωνών, με ξερονήσια, με εξορίες. Τα αγνοείτε όλα αυτά, έρχεστε εδώ να ξαναγράψετε την ιστορία; Ελπίζω ποτέ να μη σας δοθεί αυτή η δυνατότητα.

Βεβαίως, διαχωρίζω τη σημερινή σας τοποθέτηση από τη ΝΔ αμέσως μετά το 1974 και από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για τομή που έχει αρχίσει από τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε μετά με την υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του ΛΑΟΣ και συνεχίζεται επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Όχι, λοιπόν. Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο».

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ