Ιαπωνία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε - Υπέκυψε μετά τη δολοφονική επίθεση

Ιαπωνία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε - Υπέκυψε μετά τη δολοφονική επίθεση

Ο 67χρονος Άμπε εκφωνούσε ομιλία  όταν πυροβολήθηκε από έναν ένοπλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε απεβίωσε, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο 67χρονος Άμπε εκφωνούσε ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας όταν πυροβολήθηκε από έναν ένοπλο.

«Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό περί τις 11:30 (σ.σ. τοπική ώρα· 05:30 ώρα Ελλάδας) στη Νάρα. Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης με πυροβόλο όπλο προσήχθη. Η κατάσταση της υγείας του κ. Άμπε είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο Χιροκάζου Ματσούνο, στον Τύπο.

Επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην ιαπωνική αστυνομία, το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι άνδρας ηλικίας περίπου σαράντα ετών συνελήφθη για απόπειρα φόνου και το όπλο που έφερε κατασχέθηκε.

Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Fuji, ο δράστης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και το τουφέκι με το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του Σίνζο Άμπε ήταν χειροποίητο.

Οι κανόνες για την οπλοκατοχή στην Ιαπωνία συγκαταλέγονται στους πιο αυστηρούς στον κόσμο.

Καθώς ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) μίλαγε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί. Σύμφωνα με νεαρή που βρισκόταν επιτόπου, ο δράστης άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν «στα νώτα» του Σίνζο Άμπε. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, κατά την ίδια.

Ο κ. Άμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό, αιμορραγούσε στο στήθος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και διάφορα βίντεο από το επεισόδιο. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με στέλεχος του ΦΔΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ