Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στέλνει σήμερα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

ΠτΔ: Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους νέους

Στεφάνι κατέθεσε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αμέσως μετά προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν.

Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους».

Κ. Μητσοτάκης: 48 χρόνια μετά οι λέξεις «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ανανεώνουν το νόημά τους

«Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!», τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω», συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

«Ας υποδεχτούμε, φέτος, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Και με τις πράξεις μας ν' απαντούν στο πρόταγμα της συγκυρίας, που είναι η δημόσια υγεία: Εμβολιαζόμενοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, προφυλάσσοντας τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας. 'Αλλωστε, πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη», συνεχίζει για να καταλήξει:

«Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα. Που, ήδη, αλλάζει και ακμάζει!».

ΚΚΕ: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» , «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ»:

Το KKE ανακοινώνει: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» , «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ»: 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Και αυτό διότι παρά την επιστημονική - τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το Πολυτεχνείο φέρνει στη μνήμη όλους τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφής δίωξη. Φέρνει στη μνήμη την αγωνιζόμενη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές της αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ τιμά απεριόριστα τους αγώνες τους.

Γ. Οικονόμου: Τιμούμε τους αγωνιστές της Δημοκρατίας

«Η επέτειος της αντιδικτατορικής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο είναι ημέρα τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, για όσους αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της γνώμης, τη μόρφωση και τη χειραφέτηση.
Τιμούμε τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, τον πολίτη, τον ανώνυμο Έλληνα που εγκαταλείπει τον μικρόκοσμό του και το ατομικό συμφέρον για να υπηρετήσει το κοινωνικό, το συλλογικό, το εθνικό, το πατριωτικό συμφέρον.

Αφήνοντας στο παρελθόν διχασμούς, παρωπίδες και έριδες, αφήνοντας πίσω μας ψευτοδιλήμματα, όλοι οι Έλληνες Μαζί και Ενωμένοι μετατρέπουμε την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν. Με συντεταγμένο και συστηματικό σχέδιο, με αλήθεια και επενδύοντας σε πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης, σήμερα, οικοδομούμε την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που αξίζει στα παιδιά μας.

48 χρόνια τώρα τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία, με συνεχή προσπάθεια, κάθε μέρα, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία για όλους. Με μία χώρα που έχει ανακτήσει το κύρος και τη διεθνή ακτινοβολία της, με την εθνική μας κυριαρχία να είναι αδιαπραγμάτευτη, με την κοινωνία όρθια παρά τις πολύπλοκες και αλληλοσυνδεόμενες κρίσεις», δηλώνει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο μήνυμα του τονίζει: «Σήμερα, τιμάμε όσους αγωνίσθηκαν για τη Δημοκρατία και με εθνική ενότητα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλά για «ιστορικό σημείο αναφοράς στον αγώνα του λαού μας κατά της δικτατορίας και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».

Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος σημειώνει:

«Τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 1973 οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αρχικά στη Νομική και μετά στο Πολυτεχνείο, με τις διαδηλώσεις και την αντίδρασή τους στη Χούντα ξέπλυναν την εξαετή σιωπή και την ανοχή των πολλών απέναντι στον ολοκληρωτισμό. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, χαιρετίζουμε τους νεαρούς Έλληνες (του 1973, του σήμερα, του αύριο) και όλους όσοι επιλέγουν να μπαίνουν μπροστά επειδή συμμετέχουν ‘στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή’».

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Γραμματέα του κόμματος Δ. Τζανακόπουλο κατέθεσε στεφάνι.

Δ. Τζανακόπουλος: Να δικαιωθούν οι αγώνες της νεολαίας

«Τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς που αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας δημοκρατίας. Κι αυτή τη δημοκρατία είναι που πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Για την αλληλεγγύη, για την ισότητα, για την ελευθερία, για να νικήσει η ζωή, για να δικαιωθούν οι αγώνες της νεολαίας, της εξέγερσης, της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973».

Κατάθεση στεφάνου με επικεφαλής τον Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής
Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, ως εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Θεοχάρης Θεοχάρης από τη ΝΔ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και Φωτεινή Μπακαδήμα από το Μέρα25, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής, κ. Ιωάννης Σιαμπάνης, μετέβη στο Πολυτεχνείο όπου κατέθεσε στεφάνι.

Σε δήλωσή του ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε: «Η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τον αγώνα του ελληνικού λαού και ειδικότερα των σπουδαστών μας, για ελευθερία και Δημοκρατία.

Ο αγώνας κατά της δικτατορίας ήταν υπερκομματικός, δεν είχε πολιτικό χρώμα. Η ιδεολογία του ήταν μία: αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα, για τη Δημοκρατία.

Θέλω να τονίσω ότι κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε, σχεδίασε ή οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις Δημοκρατίες, τα κράτη δικαίου ήταν αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές μας.

Συνεπώς όσοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την Ιστορία».

Ο κ. Αθανασίου σχολιάζοντας την ένταση που προκάλεσε ομάδα νεαρών στην είσοδο του Πολυτεχνείου, δήλωσε: «Τα παιδιά αυτά όταν εμείς κάναμε τον αγώνα, γιατί προσωπικά ήμουν επικεφαλής μιας ομάδας τότε που μόλις είχε τελειώσει τη νομική και την ιατρική και μάλιστα ένα από τα ποιήματα που βραβεύτηκε εδώ την πρώτη χρονιά ήταν ένα ποίημα δικό μου με τίτλο “Στον χαμένο αδελφό του Πολυτεχνείου”, τα παιδιά αυτά ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες και τα θήλαζαν οι γονείς τους τότε, αλλά η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο!»

Γ. Παπανδρέου: Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία

«Σήμερα όλοι τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Τους τιμούμε, γιατί τόλμησαν να βγουν μπροστά και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, όταν η χούντα καταπατούσε τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια ενός λαού, ενώ κάποιοι σιωπούσαν. Αυτό το παράδειγμα δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Παπανδρέου.

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης σημειώνει:
« Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε ένα παγκόσμιο σύμβολο θυσίας και αντίστασης της τότε νέας γενιάς απέναντι στις ερπύστριες του φόβου και της τρομοκρατίας. Όσοι μεγαλώσαμε κάτω από τη φωτεινή σκιά του Πολυτεχνείου, τιμάμε και υποκλινόμαστε μπροστά στον αγώνα τους γιατί νιώθουμε βαρύ και το δικό μας χρέος να ανοίξουμε και μεις μια χαραμάδα ελπίδας για την πατρίδα μας και τις νεότερες γενιές. Για όσους δεν τους χαρίστηκε τίποτα, για όσους μένουν πίσω, αλλά “θέλουν τον κόσμο και τον θέλουν τώρα”, όπως έλεγε ένα τραγούδι της τότε εποχής. Είναι στο χέρι μας».

Κ. Βελόπουλος: Επίκαιρο το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία»

«Το μήνυμα εκείνων των ημερών, ‘ψωμί, παιδεία, ελευθερία’, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εκείνης της εποχής, σήμερα, που τα βασικά αυτά αιτήματα, όπως η εργασία, η οικονομική επιβίωση, το δικαίωμα στη μόρφωση και τα δημοκρατικά δικαιώματα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.

Απέναντι σε όσους καπηλεύτηκαν τα συνθήματα του πολυτεχνείου για να γίνουν ‘εξουσιαστές’ στη θέση των εξουσιαστών, η Ελληνική Λύση θα συνεχίσει να μάχεται για το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία των Ελλήνων, με όπλο την Εθνική Ενότητα απέναντι στον διχαστικό ολοκληρωτισμό», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Γ. Βαρουφάκης: Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη δεξιά

Το Μέρα 25 σημειώνει ότι « ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία είναι ανυποχώρητος – 48 χρόνια μετά τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας που έσωσε την τιμή του λαού μας», ενώ ο Γ. Βαρουφάκης, μετά από την κατάθεση στεφάνου δήλωσε ότι «Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη δεξιά, είναι αγκάθι για την ολιγαρχία γιατί τους θυμίζει τη δυνατότητα αυτού του λαού την ώρα που νομίζουν ότι τον έχουν του χεριού τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ