Ν. Μηταράκης: Δεν υπάρχουν εξαφανίσεις μεταναστών - Η χώρα μας δέχεται ενορχηστρωμένη επίθεση

Ν. Μηταράκης: Δεν υπάρχουν εξαφανίσεις μεταναστών - Η χώρα μας δέχεται ενορχηστρωμένη επίθεση

«Υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών να παράξουν υλικό, για να πιέσουν τη χώρα μας να μη φυλάσσει τα σύνορά της», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Στη χώρα μας δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να εξαφανιστούν άνθρωποι, ούτε θα μπορούσαν σε μία ευνομούμενη Πολιτεία να υπάρξουν τέτοια φαινόμενα σαν αυτά που περιγράφετε» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΜΕΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Ο κ. Μηταράκης ανέδειξε την αύξηση των ροών από την Τουρκία προς την Ιταλία, σε αντίθεση με παλιότερα χρόνια, λέγοντας ότι «φέτος έχουν φτάσει περίπου 7.000 άτομα από τα τουρκικά παράλια κατευθείαν στην Ιταλία. Δηλαδή, έχουμε ροές σκαφών κινούμενων στα διεθνή ύδατα χωρίς να σταματήσουν σε ελληνικά σημεία, ώστε να βρεθούν αντικείμενα ελέγχου από τις ελληνικές Αρχές. Ανθρώπων που δε θέλουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου στη χώρα μας και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς Ιταλία».

Ο υπουργός τόνισε πως «η χώρα μας τον τελευταίο καιρό δέχεται μία ενορχηστρωμένη επίθεση για το θέμα της προστασίας των συνόρων μας. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς ότι η μείωση των ροών κατά 90% το 2021 σε σχέση με το 2019 έχει στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια στη βιομηχανία των λαθροδιακινητών. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο με απόλυτο σεβασμό στον ευρωπαϊκό κανονισμό για την ασφάλεια των συνόρων, η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της. Η Ελλάδα έχει και χερσαία και θαλάσσια σύνορα» υπογράμμισε.

Μετά την παρέμβαση του κ. Αρσένη, ο κ. Μηταράκης επανήλθε, λέγοντας: «Υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών να παράξουν υλικό, για να πιέσουν τη χώρα μας να μη φυλάσσει τα σύνορά της, για να ξαναζήσουν την πελατεία των προηγούμενων ετών, για να ζήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη στις τσέπες τους. Αυτοί οι λαθροδιακινητές μεταφέρουν ανθρώπους από την ασφαλή χώρα Τουρκία προς την Ελλάδα, με σκοπό να τους πάνε Γερμανία. Αυτό είναι εμπόριο, είναι εμπόριο ανθρώπινου πόνου. Η χώρα μας, λοιπόν, ξεκάθαρα έχει πει ότι φυλάσσει τα σύνορά της. Και εκπαιδεύουμε τα σώματα ασφαλείας να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Αν δεν σας αρέσει η πολιτική φύλαξης των συνόρων και εσείς πιστεύετε σε μία διαφορετική κοινωνία, η οποία δεν έχει πλέον εθνικά χαρακτηριστικά, αυτό είναι προσωπική σας άποψη. Δεν είναι όμως η άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν είναι η άποψη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δεν είναι η άποψη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Ευρώπη έχει σύνορα, έχει διαδικασίες, έχει νόμους και αυτούς τους τηρούμε» είπε ο κ. Μηταράκης και κατέληξε:

«Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, να προστατεύει το Σύνταγμα και το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ