Μετ’ εμποδίων εμβολιασμοί και «διαβατήρια»

Μετ’ εμποδίων εμβολιασμοί και «διαβατήρια»

Η προσπάθεια απόκτησης ανοσίας της αγέλης μέσω του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού φαίνεται να συναντά ισχυρές αντιστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα εισάγει «διαβατήρια» εμβολιασμού ώστε να ενθαρρύνει όσους διατηρούν επιφυλάξεις και δεν έχουν μέχρι στιγμής προσέλθει σε κάποιο κέντρο εμβολιασμού. Ωστόσο, η προσπάθεια συναντά αντιστάσεις από μια ηχηρή ομάδα αντιεμβολιαστών, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε και στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες.

Τον… χορό σέρνει η Γαλλία όπου η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε πως από τον ερχόμενο μήνα θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού (γνωστά και ως πάσα ή «διαβατήρια») για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα για είσοδο σε μουσεία και κινηματογράφους. Ωστόσο παράλληλα με την εισαγωγή του εκδηλώθηκαν και οργανωμένες διαμαρτυρίες με 100.000 διαδηλωτές στο Παρίσι να ζητούν την απόσυρση του μέτρου. Η κυβέρνηση Μακρόν έκανε κάποιες παραχωρήσεις όπως να μειώσει τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται ή να αναθεωρήσει το σχέδιο για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα, ωστόσο το μέτρο θα εφαρμοστεί παρά τις αντιδράσεις. Γάλλος αξιωματούχος επισήμανε πως ο αριθμός των κρουσμάτων σε απόλυτα μεγέθη παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ωστόσο έχει καταγραφεί αύξηση 125% την τελευταία εβδομάδα.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση Ντράγκι πέρασε ρύθμιση με την οποία από τις 6 Αυγούστου οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αποδεικτικό εμβολιασμού για να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους όπως είναι τα καταστήματα εστίασης. Tο αποδεικτικό, που θα διατίθεται και σε όσους έχουν πραγματοποιήσει τεστ κορωνοϊού με αρνητικά αποτελέσματα στο τελευταίο 48ωρο, θα πρέπει να επιδεικνύεται επίσης για είσοδο σε γήπεδα και στάδια, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, εξεταστικά κέντρα και γυμναστήρια. Παράλληλα παρατάθηκε το λουκέτο στα νυχτερινά κλαμπ.

Η χώρα μας προσανατολίζεται σε ανάλογα μέτρα τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις. Την περασμένη Τετάρτη δυνάμεις των ΜΑΤ διέλυσαν συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα, ενώ στην κυβέρνηση πληροφορήθηκαν με ανησυχία την επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν σε τηλεοπτικό σταθμό στην Κύπρο.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης το πρόγραμμα εμβολιασμού συναντά δυσκολίες λόγω επιφυλάξεων των πολιτών αλλά και θεωριών συνωμοσίας που διαδίδονται κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ελλάδα πλήρως έχει εμβολιαστεί το 46% των πολιτών, ενώ στη Γερμανία είναι 48%, στην Κύπρο 49%, στη Γαλλία 44% και στη Βουλγαρία μόλις 12%. Στη Φινλανδία πλήρως εμβολιασμένο είναι κάτω του 30% του πληθυσμού, ενώ στη Σουηδία το ποσοστό είναι 38%.

Τα ποσοστά αυτά εξηγούν εν μέρει τη στάση πολλών κυβερνήσεων να εισάγουν μέτρα όπως το «διαβατήριο» εμβολιασμού για την είσοδο σε ορισμένους χώρους, προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των πιο δύσπιστων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ