Με τα μάτια στραμμένα σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και η συνεδρίαση της ΕΚΤ μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Με τα μάτια στραμμένα σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη

Με μια «βαριά» ατζέντα την οποία σκιάζουν η πανδημία, οι διαβουλεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχέσεις με τρίτες χώρες συνεδριάζουν σήμερα οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. Το μεσημέρι τα φώτα αναμένεται να στραφούν στη Φρανκφούρτη και τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει η ΕΚΤ και η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ για περαιτέρω στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της κατάστασης και θα συζητήσει για τη συνολική προσπάθεια συντονισμού κατά της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για τα εμβόλια και τα τεστ καθώς και για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, την Τετάρτη οι διπλωμάτες των 27 κρατών μελών κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία ώστε η Ουγγαρία και η Πολωνία να άρουν το βέτο που μπλοκάρει την ενεργοποίηση του, ύψους 750 δισ. ευρώ, ταμείου Ανάκαμψης. Η συμφωνία προβλέπει πως ο όρος για λήψη χρηματοδότησης με βάση και την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου δεν θα βρίσκεται σε ισχύ για όσο διάστημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει τη νομιμότητα του εν λόγω κανόνα.

Παράλληλα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Η Αθήνα ζητά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ενώ σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε χθες πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, υπονοώντας περαιτέρω όξυνση των σχέσεων.

Επίσης η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει ζητήματα ασφάλειας και ιδίως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται επίσης και η κλιματική αλλαγή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν ένα νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών στην Ε.Ε. με ορίζοντα το 2030. Κατόπιν τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να υποβάλει πριν από το τέλος του 2020 την επικαιροποιημένη της εθνικά καθορισμένη συνεισφορά στη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών.

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν πως η ΕΚΤ θα διευρύνει τον προϋπολογισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (γνωστού ως PEPP) κατά 500 εκατ. ευρώ και θα τον διαμορφώσει στο 1,85 τρισ. ευρώ, από 1,35 τρισ. που είναι σήμερα. Επίσης, αναμένεται να παρατείνει το πρόγραμμα για έως το τέλος του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ