Σταθάκης: Στόχος να κλείσουν τα θέματα της β’ αξιολόγησης στις εννέα ημέρες

Σταθάκης: Στόχος να κλείσουν τα θέματα της β’ αξιολόγησης στις εννέα ημέρες
Το χρονοδιάγραμμα δράσεων και όχι τα συγκεκριμένα θέματα ήταν το αντικείμενο της πρώτης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε χαρακτηρίζεται «πιεσμένο αλλά ρεαλιστικό».

Όπως είπε όλα τα θέματα θα συζητηθούν εντός των εννέα επομένων ημερών που θα παραμείνουν οι επικεφαλής των θεσμών με στόχο να είμαστε έτοιμοι για το EuroWorkingGroup στις 28 Νοεμβρίου.

Ο Γ. Σταθάκης θα μετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα τόσο για τα αντικείμενα του υπουργείου του, όσο και για το θέμα των κόκκινων δανείων που χειρίστηκε έως τον ανασχηματισμό.

Όπως έγραψε ο πρωϊ το Euro2day.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, θεωρεί ότι ο στόχος για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παραμένει εφικτός. Την ίδια ώρα όμως ευρωπαϊκές πηγές έχουν αρχίσει να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο καθυστερήσεων, οι οποίες θα απαιτήσουν επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών μέσα στο Δεκέμβριο ώστε να κλείσει η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στο τέλος του έτους.

Ο βασικότερος αστάθμητος παράγοντας φαίνεται να είναι η στάση η οποία θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τώρα που έχει αρχίσει να φαίνεται σχεδόν δεδομένη η συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Αν για παράδειγμα, το ΔΝΤ παίξει το χαρτί των πρόσθετων μέτρων σε αφορολόγητο και ασφαλιστικό, είναι σαφές ότι το πλαίσιο της συμφωνίας δυσκολεύει αισθητά.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, πάντως, φαίνεται να συμμερίζονται την ανάγκη επιτάχυνσης των εξελίξεων και ξεκαθαρίσματος του τοπίου, το συντομότερο δυνατό. Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία το 2017 δεν θέλουν να ασχολούνται με την Ελλάδα καθώς βαδίζουν προς τις κάλπες. Το ιδανικό για όλους θα ήταν το ελληνικό ζήτημα να κλείσει εντός του έτους σε όλες του τις προεκτάσεις. Αξιολόγηση, δρομολόγηση των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, σκιαγράφηση των μεσο-μακρο πρόθεσμων μέτρων από το Eurogroup ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να γίνουν οι αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ