Καμμένος: Όλα τα hot spot έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου

Καμμένος: Όλα τα hot spot έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου
Τη διαβεβαίωση ότι «στις 15 Φεβρουαρίου όλα τα hotspots της χώρας θα είναι έτοιμα» έδωσε από τη Μυτιλήνη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Στις ένοπλες δυνάμεις δεν έχουμε ευχές. Έχουμε εντολές που εκτελούνται. Και αυτήν τη στιγμή αποδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι το έργο που αναλαμβάνουν το βγάζουν σε πέρας. Από εμένα μέχρι και τον στρατιώτη τον τελευταίο θα δουλέψουμε σκληρά και αυτό που είπαμε να το κάνουμε θα το κάνουμε. Όλα τα hotspots θα είναι έτοιμα. Ό,τι πιάνουμε στα χέρια μας εμείς το τελειώνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Θα τα παραδώσουμε όπως πρέπει να είναι την 15η Φεβρουαρίου, γιατί έτσι έχει υποσχεθεί η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις ό,τι αναλαμβάνουν το εκτελούν. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Και μάλιστα θα είναι καλύτερα από ότι πιστεύουν κάποιοι ότι θα είναι».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Καμμένος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Βίτσα και τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτο Φιλιππάκο.

Στη Μυτιλήνη, τον υπουργό συνόδευσαν ο γγ Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου. Μαζί τους ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια, ο κ. Καμμένος ενημερώθηκε για τη δημιουργία ακόμη δύο σταθμών καταγραφής, με δυνατότητα ασφαλούς ταυτοποίησης συνολικά άλλων των 2.000 ανθρώπων την ημέρα.

Στον πρώτο σταθμό, οι εργασίες ολοκληρώνονται και αναμένεται να λειτουργήσει στις 15 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας σε 3.000, την ημέρα, τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που μπορούν να καταγραφούν με πλήρη ασφάλεια.

Στον δεύτερο σταθμό, συνολικά τον τέταρτο σταθμό καταγραφής, στο Κέντρο της Μόριας, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη. Σε αυτήν την περίπτωση θα φτάσει τις 4.000 συνολικά ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που θα μπορεί το Κέντρο της Μόριας να διεκπεραιώνει καθημερινά. Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια εξακριβώνεται η εθνικότητα του κάθε προσερχόμενου, γίνεται η λήψη των αποτυπωμάτων του και η έκδοση του απαραίτητου εγγράφου προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο hotspot της Μόριας, το οποίο λειτουργεί σε παλιό στρατόπεδο, ο κ. Καμμένος έδωσε εντολές για τη μετακίνηση του μνημείου του 22ου Συντάγματος, που βρισκόταν στο στρατόπεδο, σε χώρο μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης και για την προστασία του εκεί παρεκκλησίου, σε συνεργασία με τον δήμο Λέσβου.

Η πλήρης δήλωση του κ. Καμμένου έχει ως εξής:

«Είμαστε εδώ σήμερα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αποπεράτωσης της δημιουργίας των hotspots και ιδιαίτερα εδώ στο κέντρο στη Μυτιλήνη που έχουμε τη μεγαλύτερη ροή από μετανάστες και πρόσφυγες. Εργασία που αναλάβαμε σε άριστη συνεργασία με τον υπεύθυνο φορέα που είναι το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από δω και πέρα θα υπάρχει διοικητής στα hotspots, ο διοικητής θα είναι οριζόμενος από τον ταξίαρχο, συνταγματάρχης ο οποίος θα έχει την ευθύνη αποπεράτωσης και λειτουργίας του hotspot.

Θα δημιουργηθεί άμεσα ειδική μονάδα υγειονομικού με επικεφαλής αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας και από κει και πέρα θα συντονίζει όλο το υγειονομικό προσωπικό των εθελοντών, των ΜΚΟ που βεβαίως είναι καλοδεχούμενες.


Θέλω να ζητήσω να ακολουθήσουμε ακριβώς τα οριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διαδικασίες όσον αφορά και το φαγητό και την υγιεινή. Δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι.

Ο κάθε πρόσφυγας που μπαίνει στο hotspot θα καταγράφεται με τη διαδικασία που έχει προβλέψει η αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα και το υπουργείο Μετανάστευσης.

Αλλά από κει και πέρα θα του χρεώνεται συγκεκριμένος εξοπλισμός, να ξέρει σε ποιο δωμάτιο θα μείνει, σε ποιο κρεβάτι θα κοιμηθεί, προκειμένου να υπάρχει μία τάξη. Είναι, επαναλαμβάνω, 24 ωρών hotspot, δεν πρόκειται να αφήσουμε να επεκτείνεται η παραμονή των προσφύγων πέρα του εικοσιτετραώρου. Αυτό σημαίνει ότι θα δουλέψει ειδικό τμήμα μεταφορών, οι μεταφορές θα γίνονται με τα ειδικά μέσα, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που θα πρέπει να παρέμβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Θα υπάρχει ειδικό τμήμα για τα παιδιά.

Είναι απόφασή μας ότι εκτός από τις διαδικασίες που ήδη υπάρχουν και θα συνεχιστούν, θα υπάρχει και ειδική καταγραφή για τα παιδιά και ειδική αντιμετώπιση για τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας, νηπιακής ηλικίας και τα μεγαλύτερα ασυνόδευτα παιδιά. Θα πρέπει να σας πω ότι απόφασή μας είναι να είμαστε πολύ αυστηροί στο θέμα αυτό.

Έχουμε χάσει πάνω από 10.000 παιδιά λένε οι ΜΚΟ. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα παιδί να κινδυνεύσει, και σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι είμαστε και αποφασισμένοι να επιβάλλουμε και κάποιους όρους όσον αφορά την ελεύθερη είσοδο και έξοδο στο hotspot, θα ζητήσουμε να υπάρχουν κατάλογοι καταγραφής.

Έστω, ένα μητρώο να υπογράφει αυτός που μπαίνει και αυτός που βγαίνει, ώστε να ξέρουμε ποιος κυκλοφορεί. Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους μέχρι τώρα ήρες του Αιγαίου, που είναι οι αστυφύλακες και οι λιμενικοί.

Είχα την τιμή να είμαι προϊστάμενός τους εδώ στη Μυτιλήνη, δύο χρόνια, και ξέρω τι αγώνα δώσανε και πόσο κινδύνεψαν οι ζωές τους για να προστατέψουν τη ζωή στη θάλασσα, που αυτό ουσιαστικά είναι και το καθήκον κάθε Έλληνα που είναι συνδεδεμένος με τη θάλασσα. Θέλω να ευχαριστήσω, λοιπόν, από την καρδιά μου τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας για τα εικοσιτετράωρα, τους εθελοντές και βεβαίως τους πολίτες της Μυτιλήνης.

Πέραν των Αρχών, τους πολίτες της Μυτιλήνης, οι οποίοι πιστεύω ότι αξίζουν να πάρουν αυτό το Νόμπελ, που απέδειξαν ότι εδώ υπάρχει μία λέξη που λέγεται "φιλοξενία" και υπάρχει και άλλη μία λέξη που λέγεται "φιλότιμο" που δεν μεταφράζεται. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που πλέον αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς άνδρες και γυναίκες.

Ιδιαίτερα κάποιους που έφυγαν από εδώ αφήνοντας τα σπίτια τους μέσα σε μία νύχτα, για να μεταγκατασταθούν, για να διευκολύνουν. Έδειξαν την πραγματική στάση την οποία έχουν όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις που αυτήν τη στιγμή βοηθούν στην αποπεράτωση του έργου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο της Μυτιλήνης ότι αυτό θα είναι το μοναδικό Κέντρο, που σημαίνει, δηλαδή, ότι όλα θα γίνονται εδώ, από την καταγραφή με το που έρχεται κάποιος πρόσφυγας, κάποιος μετανάστης, θα έρχονται πρώτα εδώ. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να εξελιχθεί το φαινόμενο των προηγούμενων μηνών, να είναι γεμάτοι οι δρόμοι. Στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουμε ευχές, έχουμε εντολές που εκτελούνται. Και αυτήν τη στιγμή αποδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι το έργο που αναλαμβάνουν το βγάζουν σε πέρας. Από εμένα μέχρι και τον στρατιώτη τον τελευταίο θα δουλέψουμε σκληρά και αυτό που είπαμε να το κάνουμε θα το κάνουμε.

Όλα τα hotspots θα είναι έτοιμα. Θα τα παραδώσουμε όπως πρέπει να είναι την 15η Φεβρουαρίου, γιατί έτσι έχει υποσχεθεί η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις ό,τι αναλαμβάνουν το εκτελούν. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Και θα είναι, μάλιστα, καλύτερα από ό,τι πιστεύουν κάποιοι ότι θα είναι. Και βεβαίως με τη συνεργασία όλων και των εθελοντικών οργανώσεων και κυρίως με τη συνεργασία των στελεχών και των ανθρώπων που δούλεψαν τόσο καιρό στα hotspots και έδωσαν τη ψυχή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ