Σταθάκης: Τα τέσσερα ορόσημα που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά

Σταθάκης: Τα τέσσερα ορόσημα που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά
Μετά την συμφωνία με τους δανειστές τον Ιούλιο υπάρχουν τέσσερα ορόσημα που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης σε μήνυμα του στο συνέδριο Capital Link στην Νέα Υόρκη.

To πρώτο ορόσημο είναι οι δύο διαδοχικές συμφωνίες που έχουν ήδη εκπληρωθεί όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.

Το δεύτερο ορόσημο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και προσφέρει σταθερότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Το τρίτο ορόσημο είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Φεβρουάριο και θα προσφέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα στα δημοσιονομικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Το τέταρτο ορόσημο είναι ένας ανασχεδιασμός (reprofiling) του μακροπρόθεσμου ελληνικού χρέους, που θα αποσύρει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνος ενός Grexit.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει προσφέρει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, το κρίσιμο ζήτημα μετά την εκπλήρωση των ορόσημων αυτών, είναι προφανώς η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια του 2015, παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, είχε σχετικά καλές επιδόσεις. Οι αρχικές προβλέψεις μετά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, έκαναν λόγο για ύφεση 2,4% με 4%. Αντίθετα, στο τέλος του έτους η ύφεση θα είναι κάτω από 1%, πρόσθεσε, λέγοντας πως το πιθανότερο είναι πως θα επιτευχθεί επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση έχει εστιάσει σε μεγάλες πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη αυτή είναι βιώσιμη, σημειώνοντας τον νόμο για επιχορήγηση νέων επενδύσεων και το νέο σύστημα δημόσιων συμβάσεων. Ανέφερε επίσης πως υπάρχει η πρωτοβουλία για την συγκρότηση ενός αναπτυξιακού ταμείου.

Επισήμανε ακόμα ότι έχουν γίνει σημαντικές πρωτοβουλίες για συνέχιση των πολιτικών σχετικά με το άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών, επαγγελμάτων και διευκόλυνσης της έκδοσης αδειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ