Τουσκ: Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα μόνο των χωρών της Ευρώπης του Νότου

Τουσκ: Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα μόνο των χωρών της Ευρώπης του Νότου
Το μεταναστευτικό αποτελεί «ευρωπαϊκό ζήτημα» και όχι θέμα μόνο των χωρών της Ευρώπης του Νότου τόνισε ο ρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την άφιξή του στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την μεταναστευτική κρίση.

«Έχουμε κοινή ευθύνη για να το λύσουμε. Προτεραιότητά μας είναι να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων», επισήμανε ο Τουσκ, αλλά τόνισε ότι αρχικός στόχος είναι ο εντοπισμός των διακινητών και η διάλυση του δικτύου τους.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί ο κόσμος είναι «να μην μπουν στο πλοίο» και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται καλύτερη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών ώστε να μειωθεί η μετακίνησή τους.

«Οι πραγματικές αιτίες είναι η φτώχεια, ο πόλεμος και η αστάθεια σε αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε, αλλά τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι σήμερα θα βρεθεί λύση.

«Το πιο δύσκολο είναι να συζητήσουμε πώς να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», συμπλήρωσε και επισήμανε πως είναι δύσκολο θέμα συζήτησης η παροχή ασύλου.

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κοινή και ουσιαστική δράση», κατέληξε ο Τουσκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ