Γιούνκερ: Δεν υπάρχει πρόοδος - Τσίπρας: Οταν υπάρχει βούληση τα πάντα είναι εφικτά - Σουλτς: Σχέδιο για ανάπτυξη και επενδύσεις

Γιούνκερ: Δεν υπάρχει πρόοδος - Τσίπρας: Οταν υπάρχει βούληση τα πάντα είναι εφικτά - Σουλτς: Σχέδιο για ανάπτυξη και επενδύσεις
Μια 40λεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πραγματοποίησε στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας προχώρησε στην προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Η ανθρωπιστική κρίση, οι τρόποι αντιμετώπισής της, το πρόβλημα της ανεργίας με έμφαση στην ανεργία των νέων και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που είναι διαθέσιμα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον κ. Γλέζο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές του με τους προέδρους της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δήλωσε ότι «σήμερα ήταν μια θετική μέρα».

Στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:

  • Tο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund).
  • Tα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund).
  • Tην Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative).
  • Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived).

Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στελέχη της Κομισιόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα, σε ποσοστό 1%, που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια.

Δηλώσεις Τσίπρα-Γιούνκερ πριν την συνάντησή τους

«Η Κομισιόν πάντα θέλει να έχει βοηθητικό ρόλο, αν και δεν είναι μείζων παίκτης», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα, ως προς τις διαπραγματεύσεις σχολίασε πως «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, προσπαθούμε όμως να συμβάλλουμε» σε αυτές.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, επίσης, είπε πως «δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία, ήρθε η ώρα για συνεργασία», υπογραμμίζοντας πως «τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του σημείωσε ότι πρέπει να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο για την εφαρμογή της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup.

«Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να βρούμε σύντομα λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οταν υπάρχει πολιτική βούληση τα πάντα είναι εφικτά».

Συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς

Επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών ήταν η επίσπευση του προγράμματος νεανικής απασχόλησης και η ενίσχυση της απορροφητικότητας.Στο τραπέζι τέθηκε και το πακέτο Γιούνκερ σχετικά με τις ειδικές ρυθμίσεις για επενδύσεις και απασχόληση στην Ελλάδα, χωρίς εθνική συμμετοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για κονδύλια για την απασχόληση των νέων. Ο κ. Τσίπρας σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες. Ηδη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος προβλέπονται 6 δισ. ευρώ ενώ υπάρχει δυνατότητα να δοθούν και άλλα χρήματα» σημείωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας σχεδίου εξειδικευμένου για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ Σουλτς είναι ένας καλός φίλος της Ελλάδας και ότι ξεκίνησε επί της ουσίας η συζήτηση για νέες δράσεις κατά της ανεργίας των νέων.

«Συζητήσαμε για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε την εφαρμογή ιδεών προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση, δήλωσε ο ελληνας πρωθυπουργός
Το ηχηρό μήνυμα της συζήτησής μας είναι να στείλουμε μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό. Όχι μόνο υποχρεώσεις και εφαρμογή κανόνων ,αλλά βοήθεια και αλληλεγγύη για να ξεπεράσουμε την κρίση», κατέληξε.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα στην επικοινωνία ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης ο κ. Σουλτς απάντησε:

«Ναι υπάρχουν εντάσεις στην ευρωζώνη ανάμεσα σε κάποιες χώρες. Εχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες. Εγώ έχω πάντα δώσει την συμβουλή να αντιμετωπίζει αυτές τις εντάσεις είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούν να επιλυθούν».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Η ελλάδα έχει ξεκινήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αναμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο. Είναι προς το κοινό μας όφελος. Δεν υπάρχει μόνο ελληνικό πρόβλημα. Θα ξεπεράσουμε την παρανόηση και θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός. Θα εφαρμοστούν με δημιουργικό τρόπο οι αποφάσεις έτσι ώστε Ελλάδα και Ευρώπη να ξεπεράσουν την κρίση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ