Μητσοτάκης: Πρόσθετη αποζημίωση έως 10.000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Μητσοτάκης: Πρόσθετη αποζημίωση έως 10.000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκρατήσει την οργή των αγροτών και να αποτρέψει επέκταση των κινητοποιήσεων

Την αύξηση της πρώτης αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας έως τα 10.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι αγρότες πήραν την πρώτη βοήθεια ύψους 2 χιλιάδων ευρώ για τις ζημιές και τώρα κάνουν αιτήσεις για τον πυρήνα της αποζημίωσης. Η συγκεκριμένη βοήθεια θα αυξηθεί από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για την νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την πρόσθετη αποζημίωση. Και πρόσθεσε ότι συνολικά δόθηκαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός μίλησε για έξαρση της εισαγόμενης ακρίβειας καθώς και έξαρση του πληθωρισμού της κερδοσκοπίας, καθώς οι εταιρείες κράτησαν ψηλά τις τιμές. Όπως είπε, υπάρχει σκληρή απάντηση του κράτους με νομοθεσία, ελέγχους από την ΔΙΜΕΑ και βούληση για την επιβολή και την είσπραξη μεγάλων προστίμων.

«Η αγορά έκρυβε περισσότερες στρεβλώσεις από ό,τι περιμέναμε. Τώρα ξέρουμε πρακτικές και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε ότι η στήριξη των εισοδημάτων είναι η προτεραιότητα, καθώς από την 1η Απριλίου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. «Δεν θα σας πω ακόμη πόσο, διότι δεν το ξέρω, ο στόχος παραμένει στα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις στο μέτρο του εφικτού αυξάνονται», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στο πλαίσιο της Χρυσής Βίζας, ενώ είπε «δεν έχουμε πρόθεση να καταστρέψουμε την αγορά του Airbnb». Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα για τη στέγη, λέγοντας ότι πήγε πολύ καλά και μίλησε για ένα πρόγραμμα προκειμένου να βγουν στην αγορά τα κλειστά διαμερίσματα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η επιστολή Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει τη σημαντική αμερικανική συνεισφορά με δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις», εξήγησε λέγοντας πως επρόκειτο για μια μακρά διαπραγμάτευση. «Οι ΗΠΑ βλέπουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας».

«Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα», συμπλήρωσε, ενώ σε σχέση με την Τουρκία ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το αυτονόητο: ότι δηλαδή η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικούς εξοπλισμούς κατά της Ελλάδας. «Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες όπου και κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Εχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια πορεία εξομάλυνσης», τόνισε στη συνέχεια.

Οποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις θα έλεγα ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όμως, στάθηκε στην ανάγκη «να οικοδομήσουμε πάνω στη σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι πρόθεσή του είναι να επισκεφτεί την Αγκυρα τον Μάιο. «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον Κογκρέσο είναι πολύ στενές», απάντησε, ακολούθως, ερωτηθείς αν μπορεί να εξασφαλιστεί διαβεβαίωση ότι οι αμερικανικοί εξοπλισμοί που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

Για τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η συζήτηση αυτή είναι εύλογη. Οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο θα πρέπει να πληρώνονται και καλά. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Το ελληνικό κράτος σέβεται την προσπάθεια και την τεχνογνωσία τους».

Για τη συνάντηση με τον Αντονι Μπλίνκεν στα Χανιά και για το εάν ήταν καθοριστική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τον κέρασα καλτσούνια και είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση».

Επανέλαβε δε την ανάγκη διαφύλαξης του καλού κλίματος με την Τουρκία και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. «Εχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων στην οποία μπορούμε να πετύχουμε αμοιβαία ωφέλιμη πρόοδο», εξήγησε αναφερθείς στις ενεργειακές και οικονομικές σχέσεις. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα προσδιόρισε ποια είναι τα όρια της, συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πολιτική μας είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από 4 χρόνια. Η κατάληψη από τη φύση της είναι μια παράνομη πράξη. Μια δημοκρατική διαδικασία, όπως η συνέλευση των φοιτητών, δεν μπορεί να αποφασίζει μια παράνομη πράξη. Δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι σίγουρος ότι καθρεφτίζει την πραγματική θέληση των φοιτητών».

«Εχω μάθει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει είναι δεδομένη και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει προχωρήσει έως το τέλος του Φεβρουαρίου», ξεκαθάρισε.

Για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από πολλά μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια».

«Για το θέμα (σ.σ. γάμος ομόφυλων ζευγαριών) είπα ότι δεν επιβάλλω κομματική πειθαρχία. Σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, υπάρχουν διαφωνίες υπουργών με νομοθετήματα των κυβερνήσεων», απάντησε ερωτηθείς για το εάν ένας υπουργός που διαφωνεί με ένα νομοσχέδιο, μπορεί να παραμένει μέλος της κυβέρνησης.

Τέλος, για τους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν φαντάζομαι να θέλετε να δέσω τα κορδόνια της αντιπολίτευσης. Ο κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας, όταν ένα κόμμα μπορεί να καταγράφει τριπλάσια ποσοστά από το επόμενο κόμμα, είναι ορατός. Είναι δική μου υποχρέωση να μην υπάρξει στα κυβερνητικά στελέχη μια τέτοια λογική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ