Βυθίστηκαν εξαγορές και συγχωνεύσεις το πρώτο τρίμηνο - Έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο της 10ετίας

 Βυθίστηκαν εξαγορές και συγχωνεύσεις το πρώτο τρίμηνο - Έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο της 10ετίας

Το πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν 48% στα 575,1 δισεκατομμύρια δολάρια στις 30 Μαρτίου, σε σύγκριση με 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας συρρικνώθηκε η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια, ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για ύφεση περιόρισαν τα σχέδια των εταιρειών για τετοιου είδους συναλλαγές.

Η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περοσμένο μήνα με τη Silicon Valley Bank και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με την ενορχηστρωμένη από την ελβετική κυβέρνηση πώληση της Credit Suisse στην UBS προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές και πάγωσε πολλές συμφωνίες που είχαν δρομολογηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.
Οι όγκοι συγχωνεύσεων και εξαγορών κατά το πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν 48% στα 575,1 δισεκατομμύρια δολάρια στις 30 Μαρτίου, σε σύγκριση με 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Στις ΗΠΑ οι όγκοι συγχωνεύσεων και εξαγορών μειώθηκαν 44% στα 282,7 δισεκατομμύρια δολάρια και 70% στα 81,87 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη. Ο όγκος των συμφωνιών στην Ασία-Ειρηνικό μειώθηκε κατά 29% στα 176,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις σημαντικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια του τριμήνου περιλαμβάνονται εξαγορές 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Pfizerτης βιοτεχνολογίας καρκίνου Seagen, τη συμφωνία 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μιας κοινοπραξίας της Silver Lake για τον κατασκευαστή λογισμικού Qualtrics International Inc και την CVS Health Η Corp που εξαγοράζει με 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης Oak Street Health Inc.

"Το πρώτο τρίμηνο είχε εξαιρετικά επίπεδα αστάθειας και αβεβαιότητας - περισσότερα από τα αναμενόμενα . Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή ορισμένων ανακοινώσεων", δήλωσε ο Anu Aiyengar, παγκόσμιος επικεφαλής M&A στην JPMorgan Chase.

"Το να έχουμε μια καλά λειτουργούσα χρηματοοικονομική αγορά είναι ένα κρίσιμο συστατικό για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Η αστάθεια της αγοράς ήταν ξεκάθαρα μια πρόκληση και επιβάρυνε τους όγκους των συναλλαγών στο τρίμηνο", δήλωσε ο Brian Haufrect, συνεπικεφαλής του M&A για την Αμερική στην Goldman Sachs .

Ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκε με μεγάλο περιθώριο από πέρυσι, καθώς η διάθεση για μεγάλες στρατηγικές δεσμεύσεις εξανεμίσθηκε εν μέσω ενός σκληρότερου αντιμονοπωλιακού περιβάλλοντος και μακροοικονομικής αβεβαιότητας σύμφωνα με το Reuters.
«Το πρώτο τρίμηνο εξελίχθηκε όπως πιστεύαμε ότι θα πήγαινε, με εξαίρεση την τραπεζική κρίση, που είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμασταν», δήλωσε ο Damien Zoubek, συνεπικεφαλής του U.S. M&A στο Freshfields Bruckhaus Deringer.

Ο Kevin Brunner, συνεπικεφαλής των παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Bank of America, επανέλαβε το αισιόδοξο συναίσθημα. Επεσήμανε ορισμένες μεγάλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις συμπιεσμένες αποτιμήσεις για να ξεκινήσουν εχθρικές προσφορές εξαγοράς.


Οι συμπιεσμένες αποτιμήσεις της αγοράς είναι ευκαιρία για τους μεγάλους ακτιβιστές επενδυτές να ξεκινήσουν νέες αντιπαραθέσεις, με τους dealmakers να αναμένουν μια ώθηση στους όγκους συγχωνεύσεων και εξαγορών από εκστρατείες ακτιβιστών τα επόμενα τρίμηνα εκτιμά το reuters.

"Υπάρχουν πολλές εταιρείες που διαθέτουν στοιχεία που αρέσουν στους ακτιβιστές όσον αφορά τα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να πουληθούν ή να αποκοπούν ή τη συσσώρευση ρευστότητας που θα να χρησιμοποιηθούν με καλύτερο τρόπο, μεταξύ άλλων μέσω εξαγορών μετοχών. Έτσι, όλα αυτό οδηγεί σε περισσότερο ακτιβισμό», δήλωσε ο Krishna Veeraraghavan, συνεργάτης των Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP.

Οι αγορές χρηματοδότησης επενδυτικής βαθμίδας ήταν ένα σχετικά λαμπρό σημείο κατά τη διάρκεια του τριμήνου, καθώς οι εταιρείες μπόρεσαν να αποκτήσουν χρηματοδότηση για συμφωνίες και να πλειοδοτήσουν μεγάλες εταιρείες εξαγοράς σε ορισμένες δημοπρασίες υψηλού προφίλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ