Το άγχος της Ευρώπης για τον πληθωρισμό εξασθενεί πιο γρήγορα από τις τιμές

Η ΕΚΤ πρόκειται να δημοσιεύσει έρευνα για τις προσδοκίες των καταναλωτών την Πέμπτη Οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επιτόκια με σημαντικό, σταθερό ρυθμό

Το άγχος της Ευρώπης για τον πληθωρισμό εξασθενεί πιο γρήγορα από τις τιμές

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει κοντά σε ιστορικό υψηλό, αλλά οι προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με την πορεία των τιμών έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει στον μακροπρόθεσμο κανόνα τους.

Στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες οικονομίες του νομισματικού συνασπισμού, η ανησυχία για τον πληθωρισμό κατά το επόμενο έτος είναι κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό θα είναι ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προσπάθησε να διατηρήσει τις προσδοκίες για τις μελλοντικές τιμές γειωμένες και θα δημοσιεύσει την Πέμπτη τη μηνιαία έρευνά της σχετικά με τις απόψεις των 350 εκατομμυρίων πολιτών της περιοχής.

Όμως, ενώ παίρνει θάρρος από τις βελτιώσεις που αποκάλυψε η Επιτροπή, ο πληθωρισμός δεν είναι πουθενά κοντά στη ζώνη άνεσης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Στη Γαλλία, πρώτον, οι καταναλωτές εξακολουθούν να ανησυχούν περισσότερο για τις τιμές από ό,τι συνήθως. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κροατία, η οποία εντάχθηκε στο κλαμπ του ευρώ τον Ιανουάριο.

Για το λόγο αυτό - ακόμη και με τον πληθωρισμό να επιστρέφει σε μονοψήφια ποσοστά και τις τιμές του φυσικού αερίου να πέφτουν - οι αξιωματούχοι λένε ότι τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά. Δείτε τι επηρεάζει τις απόψεις για τον πληθωρισμό στις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, καθώς και στο νεότερο μέλος της.

Γερμανία

Έναν αιώνα αφότου ο υπερπληθωρισμός κατέστρεψε την οικονομία, ο φόβος της εκτίναξης των τιμών παραμένει μέρος του DNA πολλών Γερμανών και εξηγεί γιατί το μέσο επίπεδο ανησυχίας είναι υψηλότερο από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου της κυβέρνησης έβγαλε το τσίμπημα από το τελευταίο πληθωριστικό επεισόδιο, το οποίο είδε τα κέρδη των τιμών να ξεπερνούν το 11%. Και ενώ αυτό το μέτρο είναι περιορισμένο, ο ασυνήθιστα ζεστός χειμωνιάτικος καιρός βοηθά επίσης.

Γαλλία

Οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από ορισμένες από τις πιο γενναιόδωρες κρατικές ενισχύσεις της Ευρώπης για να αντισταθμίσουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, η ανησυχία αυξήθηκε το 2023, καθώς η κυβέρνηση κατάργησε τις εκπτώσεις βενζίνης και ντίζελ και μείωσε τα όρια στο πόσο μπορούν να αυξηθούν οι λογαριασμοί των νοικοκυριών.

Ιταλία

Ενώ ο πληθωρισμός είναι από τους ταχύτερους της περιοχής, οι Ιταλοί ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο των υψηλότερων ρυθμών της ΕΚΤ στην οικονομική ανάπτυξη και την ικανότητα του κράτους να χρηματοδοτήσει το τεράστιο φορτίο δημόσιου χρέους του. Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τη δεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, έχει δαπανήσει περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει οικογένειες και επιχειρήσεις από τις χειρότερες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών και των εκπτώσεων στα καύσιμα στην αντλία.

Ισπανία

Η Ισπανία ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να διατηρήσει την καθοδική πίεση στις τιμές το 2023, αφού ο πληθωρισμός υποχώρησε γρήγορα τους τελευταίους μήνες. Στην αλλαγή του έτους, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez αφαίρεσε μια ακριβή επιδότηση καυσίμων, αλλά εισήγαγε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στα βασικά είδη για να μειώσει τον πληθωρισμό των τροφίμων που κυμαίνεται γύρω στο 15%. Η κυβέρνησή του διατήρησε επίσης μια σειρά μειώσεων του ενεργειακού φόρου και σχεδιάζει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου για την Ιβηρική χερσόνησο.

Κροατία

Η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος αυτόν τον μήνα ώθησε ορισμένους λιανοπωλητές και παρόχους υπηρεσιών στο 20ό μέλος της ευρωζώνης να αυξήσουν τις τιμές, αυξάνοντας τις ανησυχίες των καταναλωτών. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τις επιχειρήσεις να επαναφέρουν τις τιμές στα επίπεδα του Δεκεμβρίου και τις απείλησε με απροσδιόριστες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ