Ευρώπη: Η κορύφωση του πληθωρισμού δεν θα εκτρέψει την ΕΚΤ από την πορεία αύξησης των επιτοκίων

Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν σε ολόκληρη την περιοχή τον Δεκέμβριο Η ισοτιμία της ευρωζώνης, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, φαίνεται να υποχωρεί στο 9,5%

Ευρώπη: Η κορύφωση του πληθωρισμού δεν θα εκτρέψει την ΕΚΤ από την πορεία αύξησης των επιτοκίων

Η υπέρβαση της κορύφωσης του ευρωπαϊκού πληθωρισμού μπορεί να είναι καλά νέα για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ακουστούν όλα ξεκάθαρα.

Οι αναφορές από την Παρασκευή έδειξαν ότι τα κέρδη των τιμών από τη Γερμανία στην Ισπανία υποχώρησαν περισσότερο από ό, τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι τον Δεκέμβριο, αφού το κόστος του φυσικού αερίου υποχώρησε και οι κρατικές ενισχύσεις ξεκίνησαν.

Αυτές οι πτώσεις, ωστόσο, συγκαλύπτουν την εντατικοποίηση της πίεσης σε μετρητές που αποκλείουν πράγματα όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα – ακριβώς αυτό που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καθορίσει πόσο θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Όπως και στις ΗΠΑ, όπου η Federal Reserve παραμένει γερακίσια παρά τους πέντε μήνες επιβράδυνσης του πληθωρισμού, αυτό καθιστά απίθανη μια αλλαγή στα σχέδια άμεσης πολιτικής της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη υποσχεθεί άλλη μια αύξηση των επιτοκίων μισής μονάδας τον επόμενο μήνα - «και πιθανώς στη μεθεπόμενη» - χτίζοντας πάνω σε 250 μονάδες βάσης προκαταβολών από τον Ιούλιο.

Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν θα φτάσει τον στόχο του 2% μέχρι τα τέλη του 2025. Οι ενημερωμένες προβλέψεις δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι τον Μάρτιο.

«Ο μέγιστος πληθωρισμός μπορεί να είναι πράγματι πίσω μας», αλλά «το ζήτημα είναι η ανθεκτικότητα του υποκείμενου πληθωρισμού», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικής στην Danske Bank A/S. «Επομένως, η απόφαση του Φεβρουαρίου είναι σταθερή».

Μετά από έναν σαφώς μαχητικό τόνο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, οι οικονομολόγοι έχουν αυξήσει τις προβλέψεις τους και αναμένουν ευρέως τα δύο βήματα των 50 μονάδων βάσης που έχουν επισημανθεί. Οι traders στοιχηματίζουν σε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, αν και περιόρισαν την πρόβλεψή τους για το πού θα εγκατασταθούν τα επιτόκια μετά από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ισπανία.

Οι τιμές στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 5,6% από ένα χρόνο πριν τον Δεκέμβριο - από 6,7% τον προηγούμενο μήνα. Τα ποσοστά πληθωρισμού μειώθηκαν επίσης στην Πορτογαλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Τα στοιχεία για την ευρωζώνη, η οποία καλωσόρισε την Κροατία ως το 20ό μέλος της την 1η Ιανουαρίου, αναμένονται την Παρασκευή. Οι αναλυτές προβλέπουν δεύτερη συνεχόμενη επιβράδυνση στο 9,5%.

«Ο μετρούμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί. Η πορεία προς τα κάτω από εδώ είναι ανώμαλη, αλλά αποφασιστικά καθοδική - τα κέρδη των τιμών θα μπορούσαν να είναι κοντά στο 3% τον Ιανουάριο του 2024. Ο δομικός πληθωρισμός θα είναι πιο σταθερός βραχυπρόθεσμα. Το αυξημένο κόστος για τους κατασκευαστές δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη πλήρως στις τιμές καταναλωτή και οι αυξήσεις των μισθών θα ωθήσουν προς τα πάνω τον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Αναμένουμε ότι αυτό θα διατηρήσει την αύξηση της ΕΚΤ τουλάχιστον μέχρι το 1Q23».

Η αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό παραμένει αυξημένη. Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος χονδρικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει φτάσει ακόμη σε όλα τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, με πολλές προσαρμογές να έρχονται στις αρχές του έτους.

Οι τιμές των τροφίμων είναι επίσης πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ δεν είναι σαφές πώς τα μέτρα ανακούφισης σε χώρες όπως η Γερμανία, η οποία έχει περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, θα επηρεάσουν τους ρυθμούς του μετρούμενου πληθωρισμού.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή είναι ευμετάβλητα», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, στο Bloomberg TV την Τετάρτη. «Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό πολύ περισσότερο».

Είναι ένα μήνυμα που η Λαγκάρντ έχει δώσει, προβλέποντας την εστίαση στο κύριο ποσοστό του πληθωρισμού.

«Δεν μπορούμε να είμαστε προσκολλημένοι σε έναν μόνο αριθμό», είπε, επικαλούμενη «καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι» ο πληθωρισμός θα ανακάμψει ξανά τον Ιανουάριο.

«Πρέπει να δούμε μια τάση, πρέπει να δούμε τις προοπτικές του πληθωρισμού, πρέπει να εξετάσουμε τι έχει επιτευχθεί και σίγουρα πού θέλουμε να πάμε», δήλωσε η Λαγκάρντ. Έχουμε περισσότερο χρόνο μπροστά μας και είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο παιχνίδι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ