ΕΕ: Εν μέσω και νέων διαφωνιών το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας όλα δείχνουν νέα καθυστέρηση

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου κατά τη συνεδρίαση . Το μπλοκ θα μπορούσε να προωθήσει μέρος της βαθύτερης μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας

ΕΕ: Εν μέσω και νέων διαφωνιών το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας όλα δείχνουν νέα καθυστέρηση

Ορισμένα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για ένα ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ προειδοποιεί ότι οποιοδήποτε τέτοιο βήμα θα πρέπει να αποφύγει την ενίσχυση της ζήτησης ή την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ξένους καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την προειδοποίηση πριν από μια κρίσιμη υπουργική σύνοδο την Τρίτη, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ συμβουλεύει τα μέλη της ΕΕ ότι ένα τέτοιο όριο τιμών θα πρέπει να επεκταθεί σε χώρες που εισάγουν ενέργεια όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ελβετία για να είναι αποτελεσματικό, πρόσθεσε το άτομο.

Εναλλακτικά, η ΕΕ θα πρέπει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερη τιμή από ότι στο εγχώριο εμπόριο, μια κίνηση που απαγορεύεται σε μια σειρά διεθνών συμφωνιών με εταίρους, δήλωσε το πρόσωπο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η Επιτροπή διένειμε την άποψή της υπό μορφή εγγράφου που συνοψίζει το κόστος και τα οφέλη ενός τέτοιου ανώτατου ορίου τιμών.

Τα ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη μείωση των αποστολών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον πρώην μεγαλύτερο προμηθευτή της ηπείρου. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να προωθήσουν ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση των αυξανόμενων λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, απειλώντας να ωθήσουν το μπλοκ των 27 εθνών σε ύφεση.

Ενώ η πλειονότητα των χωρών απαιτεί ένα ευρύ ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω διαδρόμου στη μεγαλύτερη εικονική αγορά της περιοχής μια μικρότερη ομάδα εθνών θέλει να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρόμοιο με ένα μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Για να τεθεί σε ισχύ, οποιοδήποτε ανώτατο όριο της ΕΕ θα πρέπει να προταθεί από την Επιτροπή και στη συνέχεια να λάβει έγκριση από τα κράτη μέλη.

Μια τέτοια διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες. Στο πρώτο βήμα, οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν κανονισμό που πρότεινε η επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου και να ανοίξουν το δρόμο για παρέμβαση στην αγορά, μια κίνηση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση που αναμένεται προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Σε αυτό το σημείο, η Επιτροπή θα έχει την εντολή να παρουσιάσει μια ξεχωριστή πρόταση για τα ανώτατα όρια τιμών που θα σταλεί και πάλι στα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν το δικαίωμα να την τροποποιήσουν. Ενώ οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες και επιλογές, πολλοί διπλωμάτες λένε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και οι δύο τύποι ανώτατων ορίων τιμών. Οποιοδήποτε τέτοιο όριο τιμών θα είναι προσωρινό, θα πρέπει να αποφευχθεί η διακύβευση της ασφάλειας του εφοδιασμού και να αποτραπεί η τόνωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ επιδιώκει να το μειώσει.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ είπε στα κράτη μέλη ότι κάτω από ένα πιθανό στενότερο ανώτατο όριο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιδότηση για να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής επόμενης ημέρας στην ολλανδική διευκόλυνση μεταφοράς τίτλου και μιας τιμής στόχου φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αντίθεση με τον μηχανισμό που εφαρμόζεται στην Ιβηρική χερσόνησο, το εργαλείο όπως αναλύθηκε από την επιτροπή δεν περιλαμβάνει σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Η επιδότηση όχι μόνο θα μειώσει την τιμή στην οποία οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια στην αγορά, αλλά θα μειώσει επίσης τη συνολική τιμή εκκαθάρισης, μειώνοντας τα έσοδα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές. Αρκετά κράτη μέλη έχουν προτείνει η επιδότηση να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου στο ισοδύναμο μιας τιμής TTF 100-120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανέφερε η επιτροπή.

Το κόστος ενός τέτοιου ανώτατου ορίου τιμών θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που κινούνται με φυσικό αέριο στα επιμέρους κράτη μέλη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ. Τα έθνη που βασίζονται σε αυτό το καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, θα αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος των απαραίτητων επιδοτήσεων. Οι χώρες που εισάγουν ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο θα επωφεληθούν από το σύστημα, με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος νικητής.

Για να αντιμετωπιστούν οι διαφορές, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την αναδιανομή του κόστους του ανώτατου ορίου τιμών σύμφωνα με τα οφέλη που επιφέρει, ένα δύσκολο βήμα δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και των πολιτικών προκλήσεων.

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι άρχισε να εργάζεται για ένα πιο διαρθρωτικό και πιο μακροπρόθεσμο μέτρο για την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα στοιχεία του θα μπορούσαν να προωθηθούν. Μία από αυτές θα ήταν η αμοιβή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων τεχνολογιών με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής τους, στο πλαίσιο των λεγόμενων συμβάσεων επί διαφοράς. Στο νέο σύστημα, ο κύριος ρόλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα είναι να αντισταθμίσει την επίδραση της πτητικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τέτοιες στοχευμένες αλλαγές στον σχεδιασμό της αγοράς μπορούν να προταθούν και να εφαρμοστούν γρήγορα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ. Θα προσφέρει μια πιο μόνιμη λύση για τη μείωση της σύνδεσης μεταξύ των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και των εξαιρετικά ασταθών αγορών φυσικού αερίου και θα ευθυγραμμίσει τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους καταναλωτές με την αυξανόμενη υιοθέτησή τους που απαιτείται για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε η Επιτροπή στα κράτη μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ