Μ. Σπυράκη: Επείγουσα έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

 Μ. Σπυράκη: Επείγουσα έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Η κ. Σπυράκη σημείωσε, , με έμφαση την καθυστέρηση στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Επείγουσα έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να μειώσει το ενεργειακό κόστος,απηύθυνε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, στη συνεδρίαση κατά την οποία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τις προτάσεις για επιπλέον μέτρα στην αγορά ενέργειας.

Η κ. Σπυράκη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες, τις συμπληρωματικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τον ενδεικτικό δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για την προσωρινή τιμή πλαφόν στην ενιαία αγορά», σημείωσε, ωστόσο, με έμφαση την καθυστέρηση στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Όμως ξέρετε, έχετε αργήσει», είπε και αμέσως προσέθεσε: «Έχετε αργήσει γιατί αυτές οι προτάσεις ήταν στο τραπέζι από τον περασμένο Μάρτιο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Παράλληλα, η κ. Σπυράκη υπενθύμισε πως καθυστέρηση υπάρχει και στη λειτουργία της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοινών εθελοντικών παραγγελιών φυσικού αερίου», λέγοντας τα εξής: «Έχετε αργήσει γιατί ακόμη και η κοινή πλατφόρμα, για την οποία έχουν αποφασίσει οι ηγέτες από τον περασμένο Ιούνιο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και είμαστε τέλος Οκτωβρίου».

Η κ. Σπυράκη ανέδειξε στην παρέμβασή της «τις αμφιβολίες που δημιουργεί στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς» η επιλογή της Γερμανίας να δανειστεί 200 δισ.ευρώ για να υποστηρίξει την οικονομία της από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

«Ο χαμένος χρόνος κοστίζει. Κοστίζει ακριβά στα νοικοκυριά, κοστίζει ακριβά στις επιχειρήσεις. Δημιουργεί τεράστιες αμφιβολίες αναφορικά με τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, ειδικά μετά την πρωτοβουλία του καγκελάριου Σόλτς να θέσει πρώτα τη Γερμανία και μετά την Ευρώπη», είπε η κ. Σπυράκη.

«Χρειαζόμαστε ηγεσία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δείξει ηγεσία τις επόμενες μέρες. Χρειαζόμαστε να γίνει για την Ευρώπη ό,τι χρειασθεί. Να υποστηρίξει τους πολίτες της, να υποστηρίξει τα νοικοκυριά, να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν», κατέληξε στην παρέμβασή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ