Πόσο θα πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα

Η αιφνιδιαστική νυχτερινή κίνηση των διυλιστηρίων και ο αντίκτυπος στην λιανική

Πόσο θα πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 14ης Οκτωβρίου και ενώ οριστικοποιούνταν οι τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για την έναρξη της φετινής σεζόν, τα Ελληνικά Πετρέλαια προχωρήσαν σε αιφνιδιαστική μείωση της τιμής κατά 6 λεπτά το λίτρο η οποία προστίθεται στην κρατική επιδότηση των 20 λεπτών. Μαζί λοιπόν με την ΦΠΑ, η επιδότηση φτάνει πλέον στα 32 λεπτά και έχει ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να αγοράζουν από σήμερα πετρέλαιο θέρμανσης σε ένα εύρος που κυμαίνεται από 1,35 ευρώ έως και 1,5 ευρώ ανάλογα με την πολιτική κέρδους του κάθε πρατηρίου αλλά και το μεταφορικό κόστος.

 

Οι πρώτες ταμπέλες που αναρτώνται από το πρωί στα πρατήρια της Αττικής φέρνουν την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης περίπου στα 1,4 ευρώ. Η τιμή «βγαίνει» από την πόρτα του διυλιστηρίου (με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των 280 ευρώ στα 1000 λίτρα και λαμβανομένης υπόψη της κρατικής επιδότησης των 20 λεπτών αλλά και της επιδότησης των διυλιστηρίων κατά 6 λεπτά) στα 1054 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Αν προστεθεί το κέρδος της εταιρείας εμπορίας, το μεταφορικό κόστος και το κέρδος του πρατηρίου, φτάνουμε περίπου στα 1120-1150 ευρώ για το λεκανοπέδιο και αρκετά παραπάνω για τα νησιά και την επαρχία.

Έτσι, αν συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ η τιμή διαμορφώνεται στα 1,39-1,40 ευρώ. Οι πρατηριούχοι προειδοποιούν ήδη ότι τιμές πώλησης πολύ κοντά στο 1,33 ευρώ ανά λίτρο μπορεί να κρύβουν παγίδες καθώς πώληση χωρίς κέρδος μπορεί να κρύβει «κόλπα» στις παραδόσεις ή άλλα τεχνάσματα εξασφάλισης κερδοφορίας κάτω από το τραπέζι. Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό ότι σε αρκετά πρατήρια στα νησιά, η διάθεση θα ξεκινήσει από τα 1,5 ευρώ ανά λίτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ