Καμπανάκι από ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να συρρικνωθεί το επόμενο έτος

Καμπανάκι από ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιεί για επιδείνωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες για τη διαχείριση του υψηλότερου πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες μπορεί να αυξήσουν τη ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιβράδυνση της Κίνας.

Το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος στο 2,7%, από 2,9% που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και 3,8% τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι βλέπει 25% πιθανότητα ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε λιγότερο από 2%.

Ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού πολιτικής έχει αυξηθεί απότομα καθώς η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και οι αγορές δείχνουν σημάδια πίεσης, δήλωσε το ΔΝΤ την Τρίτη στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του. Περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύει να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, ανέφερε, με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα να συνεχίζουν να καθυστερούν.

Ο αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve θα γίνει αισθητός παγκοσμίως, με την ισχύ του δολαρίου έναντι των νομισμάτων στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές να προσθέτει στον πληθωρισμό και τις πιέσεις για το χρέος.

Εξαιρουμένης της άνευ προηγουμένου επιβράδυνσης του 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επιδόσεις του επόμενου έτους θα είναι οι ασθενέστερες από το 2009, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα μοιάζει με ύφεση», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του δανειστή, Pierre-Olivier Gourinchas, σε πρόλογο της έκθεσης. «Καθώς τα σύννεφα καταιγίδας συγκεντρώνονται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να έχουν σταθερό χέρι».

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι επικεφαλής των οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για τις ετήσιες συναντήσεις των δανειστών. Μιλώντας στα εγκαίνια τη Δευτέρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, «αρχίζει να δαγκώνει», ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας επισήμανε τον «πραγματικό κίνδυνο» μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Βεβαίως, το ΔΝΤ βλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο από τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν πολύ λίγα και όχι πάρα πολλά εν μέσω επίμονων πιέσεων στις τιμές, ένα λάθος που θα τους κόστιζε αξιοπιστία και θα αύξανε μόνο το τελικό κόστος για να θέσουν τις τιμές υπό έλεγχο.

Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί αργότερα φέτος, προβλέπει το ΔΝΤ, με ετήσιο ρυθμό 8,8%, και θα παραμείνει αυξημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, επιβραδύνοντας μόνο στο 6,5% το επόμενο έτος και στο 4,1% έως το 2024.

Για φέτος, το ΔΝΤ βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,2%, αμετάβλητη από τον Ιούλιο, αλλά μειωμένη κατά περισσότερο από ένα τέταρτο από το 4,4% που προβλέπονταν τον Ιανουάριο, προτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διατάραξε τις ροές τροφίμων και καυσίμων και επιδείνωσε τον πληθωρισμό παγκοσμίως.

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις 0,5% το 2023, σύμφωνα με το ταμείο, με το μπλοκ να βλέπει την πιο απότομη μείωση προοπτικών μεταξύ των παγκόσμιων περιφερειών. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρωσία θα δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται.

Αν και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που προκλήθηκε από τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα προκαλέσει την ήπειρο αυτόν τον χειμώνα, ο επόμενος χειμώνας είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο δύσκολος, σύμφωνα με το ταμείο.

Οι ΗΠΑ θα επεκταθούν 1% το επόμενο έτος, αμετάβλητες από την προηγούμενη άποψη. Είδε τις προοπτικές της για φέτος να μειώνονται περισσότερο, σε ανάπτυξη 1,6% από 2,3% που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο.

Οι προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να αναπτυχθούν 1,1% το επόμενο έτος, σε σύγκριση με 3,7% για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Ινδία θα επεκταθεί περισσότερο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου το επόμενο έτος, με αύξηση 6,1%. Η Κίνα θα αναπτυχθεί 4,4%.

Η ύφεση στη Ρωσία δεν θα είναι τόσο απότομη όσο αναμενόταν τον Ιούλιο, με τη χώρα να βλέπει τώρα να συρρικνώνεται 3,4% φέτος, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για 6%. Η Βραζιλία είδε επίσης την πρόβλεψή της για φέτος να αυξάνεται κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα στο 2,8%.

Υπάρχει κίνδυνος μια θυελλώδης παγκόσμια οικονομία να ωθήσει τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου όπως τα αμερικανικά δημόσια ταμεία, ωθώντας το δολάριο ακόμη υψηλότερα και πιέζοντας το χρέος των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων εθνών.

«Τώρα είναι η ώρα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των αναδυόμενων αγορών να χτυπήσουν τις καταπακτές», έγραψε ο Gourinchas . Αυτό περιλαμβάνει επιλέξιμες χώρες που ζητούν πρόσβαση σε προληπτική στήριξη από το ΔΝΤ.

Ο κόσμος χρειάζεται πρόοδο προς την ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους μέσω του Κοινού Πλαισίου που δημιουργήθηκε από την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών για τα έθνη χαμηλού εισοδήματος που πλήττονται περισσότερο, έγραψε ο Gourinchas .

«Ο χρόνος μπορεί σύντομα να τελειώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ