Το ισχυρό δολάριο οδηγεί τα ευρωπαϊκά νομίσματα σε ιστορικά χαμηλά

Το δολάριο ενισχύεται από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ Άλλες κεντρικές τράπεζες υστερούν έναντι της Fed στη νομισματική σύσφιξη

Το ισχυρό δολάριο οδηγεί τα ευρωπαϊκά νομίσματα σε ιστορικά χαμηλά

Η πορεία του δολαρίου σε υψηλά ρεκόρ παραμερίζει άλλα νομίσματα, με το ευρώ και τη λίρα να φτάνουν σε νέα χαμηλά πολλών δεκαετιών.

Το κοινό νόμισμα διολίσθησε 1% στο ασθενέστερο από το 2002, ενώ η λίρα υποχώρησε έως και 2,1% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών, βάζοντάς το σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα του από τις αρχές Μαΐου. Αυτό ήρθε καθώς ο δείκτης του δολαρίου έφτασε σε ένα άλλο υψηλό όλων των εποχών, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων στις ΗΠΑ και αλλού.

Στο τέλος μιας εβδομάδας γεμάτης με συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας και ακόμη και μια επιδρομή της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος για να επιβραδύνει το selloff στο γιεν, μια άλλη κίνηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης από την Federal Reserve υπογράμμισε το προβάδισμά της στην πραγματοποίηση αυξήσεων επιτοκίων για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκριτικά, η άνοδος 50 μονάδων βάσης της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη υποδηλώνει ότι θα ακολουθήσει μια προσέγγιση αναμονής στις πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες, ενώ ακόμη και μια σύσφιξη 100 μονάδων βάσης από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας απέτυχε να ενισχύσει το νόμισμά της, δεδομένων των χαμηλότερων προοπτικών για τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Το ελβετικό φράγκο έχει διολισθήσει περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου από τότε που η άνοδος των επιτοκίων της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη απογοήτευσε ορισμένους στην αγορά που στοιχημάτιζαν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Η κορώνα της Νορβηγίας υποφέρει επίσης, με τη Norges Bank να συντάσσεται με άλλους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να φαίνεται πιο επιφυλακτική σχετικά με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων σε σύγκριση με τη Fed.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια από τα τέλη του περασμένου έτους και συσφίγγουν την πολιτική τους με διαφορετικές ταχύτητες και μεγέθη για να αποτρέψουν τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές. Η Federal Reserve ξεκίνησε τον κύκλο ανόδου τον Μάρτιο, αργότερα από την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά οι επιθετικές αυξήσεις της έχουν ανεβάσει το επιτόκιό της στο 3,25%, σε σύγκριση με το 2,25% της BOE. Έχοντας αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μόλις τον Ιούλιο, τα επίσημα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονται στο πενιχρό 1,25%.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα αδιάκοπο selloff στο ευρώ, τη λίρα και άλλα νομίσματα, καθώς οι κεντρικές τράπεζές τους θεωρούνται ότι καθυστερούν τη δέσμευση της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό με κάθε κόστος, ακόμη και με το τίμημα μιας οικονομικής επιβράδυνσης. Ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν το γιεν, το οποίο έχει κατρακυλήσει σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, καθώς τα επίμονα χαμηλά επιτόκια της Ιαπωνίας έχουν ωθήσει τους επενδυτές να απορρίψουν το νόμισμα χαμηλής απόδοσης.

Μια μικρή ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν εισέλεθει στην αγορά συναλλάγματος για να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους έναντι της ισχύος του δολαρίου, αλλά αυτό ήταν μάταιο, καθώς ακόμη και οι προσπάθειες αγοράς συναλλάγματος χωρών με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα δεν φαίνεται να ταιριάζουν με μια αγορά που κλίνει προς την κυριαρχία του δολαρίου.

Το δολάριο διαπραγματεύεται ήδη με τεράστιο ασφάλιστρο κινδύνου προσελκύοντας παγκόσμιες εισροές ασφαλούς καταφυγίου. Η ικανότητα άλλων νομισμάτων της G-10 να κρατήσουν τη θέση τους από εδώ θα εξαρτηθεί περαιτέρω από την αξιοπιστία της δέσμευσης των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών τους να συμβαδίσουν με την επιθετική πολιτική σύσφιξης της Fed ή να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ