Σε άνοδο τα ομόλογα αναφοράς, καμπανάκι για τους επενδυτές

Σε άνοδο τα ομόλογα αναφοράς, καμπανάκι για τους επενδυτές

Τα ομόλογα αναφοράς,που επέστρεψαν πάνω από το 3% έχουν προκαλέσει ρίγη στη σπονδυλική στήλη των παγκόσμιων επενδυτών μετοχών, αλλά οι πραγματικές αποδόσεις είναι και πάλι έτοιμες να κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά στις μετοχές.

Οι αποδόσεις των δεκαετών προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που θεωρούνται από πολλούς ως ο πραγματικός δείκτης του κόστους δανεισμού, έχουν αυξηθεί κατά 35 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα και οδεύουν προς υψηλό τεσσάρων εβδομάδων.

Πρόκειται για μια κίνηση που απειλεί να υπονομεύσει τις αποτιμήσεις των μετοχών για άλλη μια φορά και να ροκανίσει τη σχετική έλξη τους στα ομόλογα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετοχές τεχνολογίας σε υψηλές τιμές δέχονται τις περισσότερες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων έπαιξε ρόλο στο να ωθήσει τον Nasdaq 100 σε μια πτωτική αγορά νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, οι δείκτες τιμής-κερδών συνολικά δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί πλήρως στη μεταβολή των αποδόσεων.

Ο S&P 500 διαπραγματεύεται με σχεδόν 18 φορές τα προθεσμιακά κέρδη, οι δείκτες P/E έχουν ανακάμψει μετά την πτώση σχεδόν 15 φορές, νωρίτερα φέτος. Εάν οι πραγματικές αποδόσεις συνεχίσουν να ωθούν υψηλότερα, οι αποτιμήσεις των μετοχών θα υποχωρήσουν προς αυτά τα χαμηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ